Očišćeni kanali Kosolinac i Ina

D. J.
Očišćeni kanali Kosolinac i Ina

Srbac - Više stotina mještana iz pet srbačkih naselja i gradskog područja od sada će mirnije spavati, jer je završena sanacija kanala Kosolinac i Ina u dužini od oko 1.800 metara i izgrađena kamena obaloutvrda u Smajincima.

Radovi su realizovani u sklopu projekta “Integrisanje klimatskih promjena s ciljem smanjenja rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas”, za šta su UNDP BiH i opština Srbac izdvojili 69.980 KM.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević je kazao da su poplave na ovom području pričinjavale dosta problema, a posebno su bili pogođeni mještani Sitneša, Smajinaca, Dvorina, Poveliča, Inađola i Srpca.

- Visok vodostaj je ugrožavao domaćinstva i poljoprivredne površine i činio štetu na lokalnim putevima i privrednim objektima. Posebno je značajna izgradnja obaloutvrde, kojom je zaštićen most na rječici Povelič, koji je često bio na udaru vode prilikom ranijih poplava - rekao je Dragosavljević.

On podsjeća da je u okviru istog projekta lani izvršeno utvrđivanje obale vodotoka Povelič kamenom i nasipima u dužini od 200 metara i čišćenje kanala na vodotoku Ina u dužini od 1.000 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana