Obrušen dio uređenog korita rijeke Janje

Srna
Obrušen dio uređenog korita rijeke Janje

BIJELjINA - Tokom obilnih padavina u maju došlo je do obrušavanja dijela uređenog korita rijeke Janje u istoimenoj bijeljinskoj mjesnoj zajednici, a nakon procjene oštećenja biće urađena sanacija, saopšteno je iz Gradske uprave.

"U narednom periodu, u saradnji između Gradske uprave i žVodaž iz Bijeljine, iznaći će se finansijska sredstva i biće izvršena sanacija oštećene obaloutvrde", navodi se u saopštenju.

U toku je procjena oštećenja i radi se na procjenama neophodnih finansijskih sredstava za sanaciju obaloutvrde.

Uređenja ove dionice rijeke Janje realizovan je u okviru projekta "Izgradnja drinskog nasipa u okviru dionice dva, regulacija rijeke Janje i mostom na rijeci Janji", u sklopu projekta "Zaštita od poplava rijeke Drine".

Izvođač radova je bila firma "MG Mind" iz Mrkonjić Grada, a investitor Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Garantni rok za izvedene radove istekao je u aprilu, a oštećenja obaloutvrde su se pojavila odmah nakon isteka garantnog roka u maju.

U opadanju vodostaji u Semberiji

Vodostaji bujičnih vodotokova Janje, Gnjice, Lukavca i Modrana i dalje su u opadanju i u svojim koritima, a pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite danas su obilazili mjesne zajednice na području Bijeljine i po pozivima mještana kojima je bila potrebna pomoć dopremali pumpe za ispumpavanje vode.

Vodostaj Save na području Semberije je u stagnaciji sa tendencijom manjeg opadanja i na mjernoj stanici Jamena u 12.00 časova iznosio je 932 centimetra.

Vodostaj Drine u 12.00 časova na mjernoj stanici Radalj iznosio je 233 centimentra i u stagnaciji je od posljednjeg izvještaja, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U saopštenju je navedeno da se redovna odbrana od poplava rijeke Drine na području Semberije uvodi kada vodostaj na stanici Radalj dostigne kotu od 450 centimetara.

Odjeljenje za poslove mjesnih zajednica obišlo je sve mjesne zajednice na području Bijeljine i tom prilikom je utvrđeno da su u većoj mjeri oštećeni lokalni i nekategorisani putevi i sačinjen je spisak oštećene putne mreže, te proslijeđen Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine grada Bijeljina, kako bi bila sanirana šteta uzrokovana bujičnim poplavama.

Ekipe Civilne zaštite pratiće stanje na terenu i povremeno obilaziti potencijalno ugrožena područja ukoliko bude novih padavina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana