Obronci Motajice krili džinovskog vrganja

Dejan Jovičić
Obronci Motajice krili džinovskog vrganja

SRBAC - Šetajući obroncima planine Motajice srbački gljivar Drago Šešić (60) nije ni slutio da će ubrati vrganj teškog 1,45 kilograma i prečnika čak 36 centimetara, kakav se ne viđa često na ovim prostorima.

Pronašao ga je u Rakovcu gdje najčešće voli da ide u gljive. Dobar je poznavalac terena što je, kako kaže, presudilo da ubere ovog kapitalca.

- Niko ne očekuje da će ih pronaći u ovom periodu, naročito ovaj prelijepi primjerak koji je prava rijetkost. Uglavnom rastu od početka juna do kraja avgusta, a u novembru samo ako je toplije vrijeme. Meni se posrećilo, jer je bio dobro sakriven ispod lišća - rekao je Drago.

Kupca za džinovskog vrganja je brzo pronašao, a otkupio ga je jedan njegov prijatelj iz Banjaluke koji je takođe zaljubljenik u gljive i koji ih prodaje na banjalučkoj tržnici.

Još od ranog djetinjstva bavi se gljivarenjem, a ljubav prema ovom hobiju, njemu i njegovoj braći i sestrama prenio je otac, tako da su često išli porodično u šumu. Najčešće obilazi područja Lepenice, Rakovca i Martinca koji su bogati jestivim gljivama.

- Branje gljiva mi pričinjava veliko zadovoljstvo, jer sam istinski zaljubljenik u prirodu. Dobro su mi poznate sve vrste, ali ja berem samo one koje najviše volim, a to su rujnica, vrganj, lisičarka i sunčanica. Dosta toga što uberem podijelim sa rodbinom i prijateljima, a nešto od toga i unovčim - kaže Drago.

Prema njegovim riječima gljivarenje je unosan posao, jer se može zaraditi pristojan novac.

- Vrganj i rujnica su najpopularniji, jer se kilogram vrganja može prodati na pijaci za oko 15 KM po kilogramu, a rujnica ide i do 20 KM. Nekada su se samo rijetki bavili ovim zanimanjem, a sad se gljive beru kao nikad do sada i beru ih čak i oni koji ih manje poznaju - kaže Drago.

Sa suprugom je stekao tri kćerke koje nisu pokazale interesovanje za ovom vrstom hobija i danas žive rasute po svijetu, od Brčkog, pa sve do Austrije i Njemačke.

- Ne radim nigdje, tako da imam dosta slobodnog vremena za gljivarenje, ali i za ribolov koji je još jedna od mojih velikih ljubavi - kaže Drago.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana