Obnovljen spomenik gimnazijalcima stradalim u NOR-u

Srna
Obnovljen spomenik gimnazijalcima stradalim u NOR-u

BIJELINA - Obnovljeni spomenik posvećen đacima i profesorima bijeljinske Gimnazije, koji su stradali tokom Narodnooslobodilačkog rata /NOR/, otkriven je danas u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Bijeljini povodom obilježavanja Dana grada.

Nakon toga je u Centru za kulturu “Semberija” održana svečana akademija i prijem za delegacije SUBNOR-a i udruženja boraca i poštovalaca iz Republike Srpske, drugih dijelova BiH, Srbije i Hrvatske, a zatim je položeno cvijeće i na spomenike narodnim herojima u Gradskom parku.

Polaganju vijenaca i otkrivanju spomenika, između ostalih, prisustvovali su i predsjednik Skupštine grada Aleksandar Đurđević, gradonačelnik Ljubiša Petrović i predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina Mihajlo Vidić.

Petrović je rekao da Bijeljina danas, po tradiciji, slavi Dan grada, u spomen na 24. septembar 1943. godine, kada je prvi put oslobođena od fašističkog okupatora.

“Na današnjem prijemu, zajedno sasvim delegacijama SUBNOR-a, koje dolaze iz drugih lokalnih zajednica Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske, imamo čast da podijelimo misli i slobodarske ideje, te istaknemo da svi budući naraštaji treba da imaju na umu da je očuvanje mira i slobode glavni zadatak svima nama. Samo na taj način, u mirnodopskim uslovima, možemo napredovati i razvijati se na svim poljima”, rekao je Petrović.

Osvrnuvši se na turbulentnu istoriju, Petrović je istakao da se mora podržavati svaki oblik borbe protiv fašizma, jer je ta ideologija nešto najgore sa čime se čovječanstvo susrelo.

Đurđević je čestitao svim sugrađanima Dan grada Bijeljina i rekao da ne smije biti zaboravljena nijedna žrtva pala za slobodu i opšte dobro.

“Sve ono što se desilo u prošlosti treba svima da bude nauk i lekcija, kako se više ne bi ponovilo”, poručio je Đurđević.

Slobodan Šobić, potomak učesnika Drugog svjetskog rata, izabran za predsjednika Saveza udruženja boraca NOR-a Republike Srpske, istakao je važnost čuvanja od zaborava svega što je postignuto u borbi protiv fašizma.

“Nastojimo da mladima, potomcima i potomcima naših potomaka približimo činjenično stanje koje se vezuje za jednu epohu koja se ne može i ne smije zaboraviti”, rekao je Šobić.

Mihajlo Vidić, predsjednik Gradske skupštine SUBNOR-a, potomaka i poštovalaca Bijeljina, rekao je da je današnji datum jedan od najvažnijih u istoriji ovog grada.

“Oko 2.000 ljudi sa područja Semberije je dalo živote za slobodu. Oni zaslužuju da se čuva sjećanje na njih, a današnji skup, na kojem smo ugostili delegacije iz svih krajva zemlje i okruženja, predstavlja najbolji odraz naše aktivnosti s ciljem čuvanja od zaborava svega onoga što su preci učinili za nas”, napomenuo je Vidić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana