Obilježeno 90 godina alpinizma na Romaniji

Srna
Obilježeno 90 godina alpinizma na Romaniji

PALE - Na Palama je večeras obilježeno 90 godina alpinizma na Romaniji, a proslavi jubileja prisustvovali alpinisti iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva /PED/ “Romanija” sa Pala Radoje Vojvodić rekao je novinarima da je alpinizam “rođen” na Đevi, jednom od vrhova Romanije kojeg su 1929. godine osvojila dvojica alpinista.

On je naveo da je alpinizma jedan od najtežih i najatraktivnijih grana u planinarstvu, a da je Romanija čuveni centar za alpinizam u bivšoj Jugoslaviji, gdje ima klinova starih i do 50 godina koji su još u funkciji.

“Imamo prestižne stijene kod Novakove pećine, Mjedenik, Crvene stijene”, naveo je Vojvodić.

On je istakao da je Planinarski savez Srpske 2010. godine formirao nastavni Centar za alpinizam i slobodno penjanje, a dio poligona se nalazi u Rogoušićima i kod pećine Orlovača, te podsjetio da su održana tri ljetna kursa alpinizma.

Prema njegovim riječima, opšina Pale je jedna od rijetkih opština u BiH koja je stijene za potrebe poligona prenijela na PED “Romanija” da gazduju.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović kaže da mu je drago što je sa prijateljima prisustvovao proslavi ovog jubileja i da je saradnja sa Republikom Srpskom u posljednje tri godine intenzivirana.

“U avgustu 2017. godine potisali smo memorandum o saradnji sa Planinarskim savezom Srpske i na taj način stekli pravni osnov za dalji razvoj dva saveza. Prošle godine bio je ljetni alpinistički kurs na Romaniji, a nastavićemo sa organizacijom zimskih alpinističkih kurseva po Crnoj Gori”, rekao je Bulatović.

Alpinista Izahrudin Isaković iz Sarajeva rekao je da je prije četiri godine osvojio romanijske stijene, a da je prije 30 godina na Romaniji završio alpinistički kurs.

“Smatram da je Romanija, osim poligona za razvoj alpinizma, može biti razvojna šansa za opštinu Pale. Najbolje bi bilo kada bi bio organizovan godišnji skup na ovoj planini s ciljem dovođenja što više alpinista, planinara”, istakao je Isaković.

Obilježavanje jubileja organizovali su Planinarski savez Republike Srpske i PED “Romanija” sa Pala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana