Obilježeno 80 godina od ustanka naroda u BiH

Srna
Foto: Srna

DRVAR - Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašističkog terora i centralnom manifestacijom u Radničkom domu u Drvaru, obilježeno je 80 godina od ustanka naroda u BiH.

Počast žrtvama fašizma odale su brojne delegacija iz zemlje i regiona.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić istakla je da se Drvarčani sa ponosom prisjećaju 27. jula 1941. godine i herojskog čina ovog malog grada.

Ona je u izjavi Srni podsjetila da je 19 narodnih heroja iz Drvara, koji je ponio naziv grada narodnog heroja.

Predsjednik Udruženja antifašista BiH Sead Đulić pozvao je sve antifašiste da se uključe i da zajedno krenu u obnovu porušenog spomenika žrtvama fašističkog terora u Drvaru.

“Treba da živimo za budućnost, da damo sebi zadatak da zajedničkim akcijama obnovimo spomenik u Drvaru”, poručio je Đulić.

On je istakao da je u Drvaru 1941. godine pukla prva ustanička puška protiv fašizma.

“Nikada nećemo zaboraviti i ne smijemo zaboraviti herojski čin Drvara”, poručio je Đulić.

Vijence su položile delegacije antifašista iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, kao i predstavnici lokalne i kantonalne vlasti, te političkih stranaka, a potom su i šetnjom Titovom ulicom pokazali da njeguju tradiciju Narodno-oslobodilačke borbe.

U okolini Drvara je 27. jula 1941. godine počela oružana borba protiv fašističkih okupatora i državnih izdajnika, čime je i počeo ustanak na teritoriji današnje BiH.

Prvog dana ustanka u Drvaru život je dalo 14 ustanika. Ustanak se iz Drvara proširio na susjedne teritorije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana