Obilježeno 80 godina od formiranja Prve prnjavorske partizanske čete

Srna
Obilježeno 80 godina od formiranja Prve prnjavorske partizanske čete

PRNjAVOR - Opštinski odbor SUBNOR-a Prnjavor i prnjavorsko Udruženje pisaca zavičaja danas su na planini Ljubić organizovali obilježavanje 80 godina od formiranja Prve prnjavorske partizanske čete.

Kod spomen-obilježja koje svjedoči o ovom istorijskom datumu iz NOR-a položeni su vijenci, a potom je promovisan zbornik književnih radova „Zavičajno jutro“.

Predsjednik Opštinskog SUBNOR-a Rade Radonjić rekao je da se od 2015. godine, kada je podignuto spomen-obilježje, svake godine 17. oktobra okupe na ovom lokalitetu, polože vijence i evociraju uspomene na dešavanja iz Drugog svjetskog rata.

-Trudimo se da na mlade generacije prenesemo sjećanja i od zaborava sačuvamo sve što se dešavalo na ovim prostorima. Danas je ovdje bilo dosta naših mladih sugrađana, na naše veliko zadovoljstvo pridružili su nam se i pisci, a nadam se dogodine da će nas biti još više - rekao je Radonjić.

Brane Šušak podsjetio je da su Novak Pivašević, Ilija Malić i Novak Prodić bili organizatori okupaljenja stotinjak boraca na Ljubiću nakon čega je Komunistička partija Jugoslavije donijela odluku o formiranju Prve prnjavorske partizanske čete.

-Nešto kasnije na uzvišenju Previja sagrađeni su vojna kasarna i ratna bolnica. Tokom 1942. godine težište borbi na ovom području preselilo se u selo Otpočivaljka, a godinu kasnije, 17. oktobra, sve jedinice prnjavorsko-banjalučkog odreda okupile su se na uzvišenju Cer gdje je formirana 14. narodno-oslobodilačka udarna brigada - rekao je Šušak novinarima.

On kaže da su po završetku rata sve opštine gradile spomen-obilježja da bi bila obilježena značajna mjesta iz NOR-a, a da opština Prnjavor nije imala podignut spomenik na Ljubiću, što je on inicirao.

Predsjednik Udruženja pisaca zavičaja Dragana Simić pojasnila je da je zbornik „Zavičajno jutro“ koji je predstavljen na Ljubiću napisan na 300 stranica, a radovi podijeljeni u tri poglavlja.

-U prvom poglavlju su radovi afirmisanih pisaca i članova Udruženja, u drugom mladih talentovanih autora koji su nam svoju prozu i poeziju dostavili na javnom konkursu, dok su u trećem radovi upokojenih autora objavljeni u njihovim ranijim radovima - precizirala je Simićeva.

Prema podacima SUBNOR-a u jedinicama partizanskog odreda, 14. i 18. srednjobosanske brigade i drugih jedinica u borbama od 1941. do 1945. učestvovalo je 4.500 partizana iz Prnjavora, od kojih je 700 poginulo, a 1.200 ranjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana