Obilježeno 79 godina od ustaškog masakra u Razboju Ljevčanskom

Srna
Obilježeno 79 godina od ustaškog masakra u Razboju Ljevčanskom

SRBAC - Na Stegića adi u Razboju Ljevčanskom, u opštini Srbac, danas je služen parastos za 22 žrtve ustaškog terora pobijene krajem marta 1944. godine od kojih je najmlađa bila 13-mjesečna beba.

Predsjednik OO SUBNOR-a Srbac Bogdan Davidović rekao je Srni da se ovaj zločin, za koji niko nije odgovarao, nikada ne smije zaboraviti.

“Ustaše su krajem marta 1944. godine na Stegića adi, pored Vrbasa, likvidirale 20 članova porodica Jove, Milutina i Mihajla Stegića i dva člana porodice Milivoja Višnjića, od kojih je većina bila mlađa od 15 godina. Najstarija žrtva bio je 44-godišnji Milutin Stegić, a najmlađa 13-mjesečna beba Petra Stegić. Sa ovog mjesta šaljemo poruku da njihove žrtve nikada neće biti zaboravljene”, istakao je Davidović.

On je dodao da je u Drugom svjetskom ratu opština Srbac izgubila 468 boraca i 506 civila, što je oko pet odsto tadašnjeg broja stanovnika.

U ime potomaka govor je napisao Milutin Stegić, a pročitao ga je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Razboj Ljevčanski i odbornik Jordan Kuvalja, koji je prisutne upoznao sa istorijatom izgradnje i simbolikom ovog spomen obilježja.

Parastos je služio protonamjesnik Mladen Prodanović, koji se zahvalio svima koji čuvaju od zaborava ovo mjesto stradanja.

Spomen obilježje na mjestu zločina podignuto je 1987. godine, a SUBNOR iz Srpca je 2012. godine postavio ploču sa imenima žrtava.

Cvijeće su položile delegacije potomaka žrtava i mjesne zajednice Razboj Ljevčanski, zatim predstavnici opštine Srbac na čelu sa načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem, delegacija SUBNOR-a Srbac, predstavnici Boračke organizacije Srbac, Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženja ratnih vojnih invalida Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana