Obilježeno 29 godina od osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade

Srna
Obilježeno 29 godina od osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade

GRADIŠKA - U Gradišci je danas obilježeno 29 godina od osnivanja gradiške Lake pješadijske brigade i 19. Pješadijske srbobranske brigade, koje su, prema riječima gradonačelnika Zorana Adžića, postavile temelje Republike Srpske.

“Svi treba da se poklonimo žrtvama koje su ugradile život u stvaranje Republike Srpske, da bismo imali priliku da je gradimo i razvijamo onako kako nama odgovara i da je branimo od nasrtaja onih koji žele da je neutrališu. Naša je obaveza da obilježavamo ovakve događaje i da iz istorije izvlačimo pouke”, naglasio je Adžić.

Poginulim pripadnicima brigada danas je služen parastos, te su položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje.

Ratni komandant Gradiške brigade general Boško Gvozden rekao je da je brigada formirana 12. juna 1992. godine, te da je u toku rata imala i više od 5.000 boraca.

“Sa ove vremenske distance vidimo da je formiranje Vojske Republike Srpske i njenih brigada bilo pravovremeno i neophodno za zaštitu srpskog naroda na ovim prostorima. Drugog izlaza nismo imali, a rezultate formiranja i uspjeha vojnih formacija uživaju današnje generacije. Rezultati toga su sloboda i Republika Srpska”, istakao je Gvozden.

Laka pješadijska brigada Gradiška učestvovala je u proboju koridora, na dobojskom ratištu, Kostrešu, Igmanu, Bjelašnici i drugim ratištima širom Republike Srpske. Branila je više od 40 kilometara sjeverne granice na Savi.

U toku ratnih dejstava poginulo je 119, a ranjeno 347 boraca ove brigade.

Ratni potpukovnik 19. Pješadijske srbobranske brigade Stanko Puškar rekao je da je ova brigada formirana 26. marta 1992. godine, sa 282 borca, da bi broj boraca već u junu te godine porastao na gotovo 5.000.

Puškar je naveo da je u opštini Donji Vakuf - Srbobran tada živjelo oko 10.000 Srba, što govori o velikom procentu učešća stanovništva u ratnim dejstvima.

Pre njegovim riječima, Srbobranska brigada branila je južne granice Republike Srpske i uspješno izvršila sve borbene zadatke.

“Zbog složene situacije, zajedničkih napada hrvatskih i muslimanskih snaga, te opasnosti od okruženja civila i vojnika, naređeno je da 12. juna 1995. godine bude evakuisano stanovništvo, a nakon toga se brigada povukla na položaj na lijevoj obali rijeke Ugar na području Kneževa”, rekao je Puškar.

U toku rata poginulo je 328, a ranjeno 980 boraca ove brigade, dok većina srpskog stanovništva prijeratne opštine Donji Vakuf danas živi na području Gradiške.

Povodom obilježavanja 29 godina od osnivanja Gradiške i Srbobranske brigade, vijence na centralno spomen-obilježje položile su delegacije brigada, grada Gradiška, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, udruženja proisteklih iz proteklog rata, Udruženja građana “26. mart Donji Vakuf”, te gradskih odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Socijalističke partije Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana