Obilježeno 27 godina od osnivanja Šestog odreda specijalne brigade

Srna
Obilježeno 27 godina od osnivanja Šestog odreda specijalne brigade

BANjALUKA - Služenjem parastosa za 13 poginulih pripadnika Šestog odreda Specijalne brigade policije, danas je u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/ u Zalužanima kod Banjaluke obilježeno 27 godina od osnivanja tog odreda.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je ovaj odred bio jedan od elitnih i da je imao 511 pripadnika od kojih je više od 200 bilo ranjeno.

"Pripadnici ovog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske. Neki od njih dali su život za slobodu srpskog naroda i stvaranje Srpske, što ne smije biti zaboravljeno", rekao je novinarima Lukač.

Predsjednik Udruženja Šestog odreda veterana Specijalne brigade policije Zoran Krajnović podsjetio je da je odred formiran 1. novembra 1992. godine u Banjaluci.

"Naš ratni put je bio herojski, a osnovni cilj je bio odbrana vjekovnih ognjišta srpskog naroda. To ne smije biti zaboravljeno, a posebno naši saborci koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske", rekao je Krajnović i podsjetio da je odred više puta odlikovan.

Vijence kod spomen-ploče položili su predstavnici MUP-a, Boračke organizacije Republike Srpske, porodice stradalih pripadnika, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i grada Banjaluka.

Pripadnici Šestog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske, a neke od najvažnijih akcija su učešće u proširenju Koridora, zaustavljanje prodora neprijatelja na Alibegovića kosi na bihaćkom ratištu, zauzimanje kote 850 na Žuči na sarajevskom ratištu, te učešće u akciji izvlačenja civila iz Dvora na Uni.

Od 144 pripadnika Specijalne brigade policije koji su život dali za Republiku Srpsku, njih 13 bili su pripadnici Šestog odreda.

O hrabrosti pripadnika Šestog odreda, ratnom putu i borbama koje su njeni pripadnici vodili na najtežim ratištima svjedoči i film "Naprijed do pobjede".

Tradiciju Šestog odreda Specijalne brigade policije baštini Specijalna antiteroristička jedinica policije MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana