Obilježene 23 godina od ubistva ratnog komandanta "Garde panteri"

Srna
Obilježene 23 godina od ubistva ratnog komandanta "Garde panteri"

BIJELjINA - U Bijeljini su danas obilježene 23 godine od ubistva osnivača i ratnog komandanta "Garde Panteri" Ljubiše Savića Mauzera, a njegovi saborci su poručili da će se truditi da sačuvaju lik i djelo svog komandanta.

Bojan Savić, sin pokojnog Mauzera, rekao je da se njegov otac do posljednjeg dana borio za zdravu Bijeljinu, Semberiju i Republiku Srpsku.


Savić je rekao da je srećan samo onaj koji se bori, a nesrećan koji se ne bori i ne zna za šta da se bori.

"On je znao za šta se bori i mi smo kao porodica ponosni jer njegovo ime služi kao moralni kompas novih srpskih patriota koji stasavaju i koji bi, eventualno, nastavili da idu putem koji je on išao", istakao je Savić.

Predsjednik Udruženja veterana "Garda Panteri" Petar Cvijetinović rekao je da je Mauzer istorijska ličnost za Bijeljinu, Semberiju i Republiku Srpsku.

"Učestvovao je u odbrani grada kao komandant kriznog štaba, osnivač je najjače i najpoznatije semberske brigade žGarde Panteriž, koja je prošla sva ratišta i sve vrijeme branila Semberiju i Republiku Srpsku", rekao je Cvijetinović.

On je istakao da će se ovo udruženje uvijek truditi da učini sve da Mauzerov lik i djelo ne bi bili zaboravljeni.

"Posebna nepravda je skandalozna odluka Suda BiH o puštanju na slobodu osobe koja je ubila Mauzera, odnosno nagradila ga sa šest i po godina skraćenja kazne. To nam je bolna rana", rekao je Cvjetinović novinarima

Članovi Udruženja veterana Garda Panteri zatražili su danas da konačno bude objavljeno ko je naredbodavac ubistva, kao i da Bijeljina dobije ulicu nazvanu po Mauzeru.

Porodica, prijatelji, saborci, članovi Udruženja veterana "Garda Panteri" položili su vijenac kod Mauzerovog spomenika na mjestu njegovog ubistva, a posjetiće i mjesno groblje u Kovačićima, gdje je sahranjen i gdje će biti služen parastos.

Ljubiša Savić Mauzer ubijen je u atentatu 7. juna 2000. u Bijeljini, kada su trojica napadača pucala na njegov džip.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana