Obilježena hramovna slava crkve na Malom Zejtinliku

Srna
Foto: SRNA

SOKOLAC - Crkva Svete Petke na Malom Zejtinliku na Sokocu obilježila je danas hramovnu slavu, a Svetu arhijerejsku liturgiju služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Crkva posvećena velikoj svetiteljki nalazi se u kompleksu vojničkog groblja na Sokocu gdje su sahranjeni posmrtni ostaci oko hiljadu srpskih boraca sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, čije su posmrtne ostatke donijele njihove porodice kada su u velikom egzodusu u zimu 1995/1996. godine napustile svoja ognjišta.

 

Mitropolit je danas služio parastos poginulim srpskim borcima, a u besjedi se osvrnuo na žitije Prepodobne mati Paraskeve, u narodu poznate kao Svete Petke, te istakao da je primjer zadivljujući, ali i da treba na nju se ugledati, podvizavati, moliti Bogu, žrtvovati sebe za pobjedu dobra nad zlom, čovjeka nad đavolom i Boga nad đavolom.

 

"Upravo ta neprestana borba traje. Kao što je kroz vijekove pokazano, svetitelji Božiji su bili Hristovi borci i izabranici koji su se borili i pobjeđivali, ne samo da Bog pobjeđuje nego da čovjek blagošću Božijom pobijedi Sotonu, grijeh, i to je najvažnije u ovom prostoru i vremenu za svakog od nas", istakao je mitropolit.

 

Prema njegovim riječima, ova svetiteljka se proslavlja od 11. vijeka kao velika ugodnica Božija koja je svojim svetim življenjem i podvigom zadivila svijet, a svojim čudima koje i danas čini zadivljuje iznova svijet, ljude i narode.

 

Mitropolit je istakao da je Bog pokazao svoju silu i moć kroz jednu svetiteljku, koja je divna jer je Bog u njoj divan, jer se upravo kroz nju i preko nje proslavio.

 

Ukazao je i na to da milioni ljudi danas mole i proslavljaju svetiteljku od koje traže i blagoslov i pomoć u svim nevoljma, pa i u ovim u vrijeme epidemija.

 

Porodica Sokočanke Dragane Kezunović kumovala je današnjoj krsnoj slavi crkve na Malom Zejtinlku, a kumovi za narednu slavu ovog hrama biće porodica Nenada Tomića iz Poromanije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana