Obilježena godišnjica od zločina nad Srbima u Jelašcima: Pobili cijelu porodicu, pravdu izbjegavaju skoro tri decenije

Srna
Obilježena godišnjica od zločina nad Srbima u Jelašcima: Pobili cijelu porodicu, pravdu izbjegavaju skoro tri decenije

VIŠEGRAD - U selu Jelašci kod Višegrada danas je služen pomen za deset civila i jednog vojnika koji su pripadnici takozvane Armije BiH uoči Ilindana 1992. ubili na kućnom pragu, a među kojima je bilo i dvoje djece.

Mještanin sela Jelašci Milan Savić rekao je novinarima da je prije 28 godina u ovom mjestu izgubio tri člana porodice, oca, majku i strica.

- Ono što mene kao čovjeka boli je to što se nikad nije otkrilo ko je odgovoran za ovaj zločin - dodao je Savić.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić nada se da će oni koji su počinili ovaj zločin stati pred lice pravde.

Savić je zahvalio opštini i preduzeću "Hidroelektrane na Drini" za pomoć u realizaciji podizanja spomen-obilježja u ovom selu.
Zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić istakao je dobru saradnju sa Boračkom organizacijom i da dodao da ovakvi događaji ne smiju biti zaboravljeni.

Muslimanske snage su prije 28 godina upale u selo Jelašci, kod Višegrada, i na zvjerski način ubile srpske civile.

Na kućnom pragu tada su ubijeni Trivun Jeličić, njegova žena Mira, snaha i njena djeca – osmogodišnji Vidoje i desetogodišnja Dragana.

Od muslimanskog metka stradali su Slavka i Dragan Šušnjar, koji su ubijeni u dvorištu kuće i na seoskom putu.

U kući, dok su pripremali kafu, ubijeni su Mile Savić, njegova supruga Petka i brat Radomir, koji je tada došao iz Obrenovca da pomogne bratu u kupljenju sijena.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana