Obilježen Dan odbrane u Novom Gradu

Srna
Obilježen Dan odbrane u Novom Gradu

NOVI GRAD - U Novom Gradu danas je obilježen Dan odbrane u sjećanje na septembar 1995. godine kad je opštinu prvo napala Hrvatska vojska 18. i 19. septembra, a potom i jedinica Petog korpusa takozvane Armije BiH iz Cazinske krajine.

Tim povodom služen je pomen i položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da se obilježava važan datum, kada je nakon žestokih borbi, 25. septembra teritorija opštine Novi Grad oslobođena.

“Koristimo svaki trenutak i svaku priliku kao što je ova da se sjetimo naših poginulih boraca, mladih ljudi koji su ostavili svoje živote na braniku otadžbine”, rekao je Drljača.

Drljača je napomenuo da se životi više od 30.000 poginulih u minulom ratu ne mogu nadoknaditi, ali da ostaje dužnost očuvati ih od zaborava i prenositi iskustva i znanja mladim generacijama.

Major Momir Kovačević podsjetio je na događaje u septembru 1995. godine, uz napomenu da je 18. septembra u agresiji Hrvatske vojske poginulo 37 civila, 18 vojnika, te dva pripadnika MUP-a Republike Srpske, a ranjeno 57 osoba.

“Kontraofanziva je počela na današnji dan i tada je oslobođeno 17 sela i 380 kilometara kvadratnih teritorije i to je poduhvat koji treba da se cijeni”, rekao je Kovačević.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Novi Grad Nemanja Starčević kaže da su septembarski dani veoma važni za ovu opštinu.

“Mladim generacijama treba prenositi koliki je bio značaj Novogradske brigade, kao i drugih jedinica Vojske Republike Srpske, koje su došle da nam pomognu”, rekao je Starčević.

Vijence su položile delegacije opštine Novi Grad, Opštinska boračka organizacija, Organizacije poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Organizacija starješina Vojske Republike Srpske, Policijske uprave Prijedor, te ostale organizacije i građani.

Skupštinskom odlukom iz 2010. godine 25. septembar se obilježava kao Dan odbrane opštine Novi Grad u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i ovaj datum je u kalendaru značajnih datuma ove opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana