Obilježen Dan borca : Prošlost ne smijemo zaboraviti FOTO

Srna
Obilježen Dan borca : Prošlost ne smijemo zaboraviti FOTO

DOBOJ- Dan borca, 4. jul, u Doboju je danas obilježen polaganjem vijenaca kod Spomen-kosturnice u Parku narodnih heroja.

Doboj je zbog geostrateške važnosti u Drugom svjetskom ratu bio važno uporište ustaško-domobranskih i njemačkih snaga protiv kojih se narod dobojsko-ozrenskog kraja borio sve do oslobođenja grada 17. aprila 1945. godine.

Ispod humke Spomen-kosturnice sahranjeno je 184 učesnika NOR-a, od kojih je pet narodnih heroja dobojskog kraja.

Na jednom spomen-obilježju ispisana su imena 111 učesnika ustanka iz 1941. godine, koji su tokom oktobra te godine na prevaru pohvatani, a zatim strijeljani, nakon što ih je osudio ustaški prijeki sud.

Predsjednik dobojskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a Novak Radojčić rekao je novinarima da je u okolnostima revizije istorije i preispitivanja ideologije NOR-a od struja, čije su nacističke i fašističke ideje poražene u Drugom svjetskom ratu, neophodno obilježavati ovaj dan i ukazivati mladima da se prošlost ne smije zaboraviti.

Dobojskom udruženju odnedavno se pridružio profesor Perica Gojković, koji je rekao da mu je cilj da ga kadrovski i materijalno osnaži da bi se od zaborava sačuvale tekovine i tradicija NOR-a.

Osamdesetsedmogodišnji Bogdan Đurđić rekao je da je razočaran u mlade generacije koje s podozrenjem gledaju na tekovine NOR-a, jer ovu borbu nisu izučili u obrazovnom sistemu.

U NOR-u i partizanskim odredima u Drugom svjetskom ratu sa dobojskog područja učestvovalo je 4.250 boraca, od kojih je 650 poginulo u borbama, a u jasenovački i u druge ustaško-fašističke koncentracione logore odvedeno i ubijeno 660 boraca i civila.

Prnjavor

I u Prnjavoru su danas, povodom Dana borca, položeni vijenci na spomenik narodnim herojima i u spomen-kompleksu u gradskom parku.

Predsjednik SUBNOR-a Prnjavor Rade Radonjić podsjetio je da je ranijih godina ovaj datum obilježavan odlaskom na Mrakovicu, ali da to sada nije bilo moguće zbog trenutne epidemiološke situacije i zabrane okupljanja većeg broja lica.

- Zbog toga smo odlučili da u Prnjavoru, pridržavajući se propisanih mjera, zajedno sa još nekoliko delegacija sa područja opštine položimo vijence kao sjećanje na dan kada je prije 79 godina donijet Proglas sa pozivom na opšti ustanak i otpor protiv nacističkog okupatora - rekao je Radonjić.

On je najavio da će 10. jula biti obilježen i Dan oslobođenja Prnjavora u Drugom svjetskom ratu, kada će šestorici preživjelih boraca NOR-a biti dodijeljena ruska medalja.

Vijence su danas položili i poštovaoci NOR-a i delegacija opštinskog Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu.

Derventa

Dan borca u Derventi je obilježen u naselju Pojezna gdje su 1941. godine počele pripreme za ustanak.

Predsjednik SUBNOR-a Derventa Borislav Preradović rekao je da je Derventa poznata po Pojezni i njenoj ulozi u Narodnooslobodilačkoj borbi.
- Bitno je da prenosimo na mlađe naraštaje sve vrijednosti koje su bile u NOR-u. Imamo podršku rukovodstva opštine znatno više nego ranijih godina - dodao je Preradović.

On je istakao da je ranije obnovljeno šest značajnih spomenika NOR-a, zbog čega je danas lakše raditi i njegovati te tekovine, što je i dužnost svih.

- Vidimo da mnogi prekrajaju istoriju, minimiziraju dešavanja i to nam je veliki promašaj i greška. Moramo poštovati žrtve, stvorili su dobru državu, a mi moramo da obilježavamo i sjećamo se tih vremena - dodao je Predović.
Vijenac ispred spomen-obilježja u Pojezni položio je načelnik opštine Derventa Milorad Simić, potpredsjednik loklalne skupštine Slaven Gojković, delegacija OO SUBNOR-a Derventa i drugi.

Ovogodišnje obilježavanje u Pojezni proteklo je dosta skromnije, zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Brčko

U Brčkom je danas odavanjem pošte palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, te polaganjem vijenaca na centralnom partizanskom spomen-obilježju, obilježen Dan borca.

Predsjednik brčanskog SUBNOR-a Janko Vuković rekao je novinarima da je kod tog spomen-obilježja sahranjeno 438 boraca NOR-a.

On je podsjetio da je na današnji dan 1941. godine održan sastanak Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije u Beogradu, sa kojeg je upućen poziv narodima Jugoslavije da organizuju ustanak protiv njemačkog okupatora i domaćih izdajnika.

- Ustanak je podignut 7. jula 1941. u Srbiji, 13. jula u Crnoj Gori, 27. jula u BiH i Hrvatskoj. U Sloveniji i Makedoniji nešto kasnije. Vodile su se velike borbe uz veliko stradanje naših naroda - rekao je Vuković.

On je napomenuo da se na području Brčkog nalaze 24 partizanska spomen-obilježja, te da se ne vodi dovoljno računa o njihovom održavanju.
Zbog epidemije virusom korona Dan borca u Brčkom obilježen je skromnije nego prethodnih godina, a prisustvovali su mu i članovi SUBNOR-a iz Vukovara i Srebrenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana