Novinari iz Srpske i FBiH vakcinisani u Beogradu

Srna
Foto: Srna

BEOGRAD- Novinari iz Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH), njih 40 danas su u Beogradu vakcinisani protiv virusa korona, a imunizaciju su organizovali Udruženje novinara Srbije (UNS) i Udruženje novinara Republike Srpske čiji predstavnici su iste akcije najavili i za naredni period.

Predsjednik Skupštine Udruženja novinara Republike Srpske Branimir Đuričić zahvalio je kolegama iz UNS-a i institucijama Srbije, koji su omogućili vakcinaciju medijskih radnika.

"U ovom trenutku novinari ni u Republici Srpskoj ni u FBiH ne mogu da se vakcinišu zbog nedostatka vakcina i mi smo, zahvaljujući odličnoj saradnji sa Udruženjem novinara Srbije, zamolili da nam omoguće dio vakcina, koliko je to moguće", rekao je Đuričić novinarima na beogradskom Sajmu.

Prema njegovim riječima, Udruženje novinara Republike Srpske je poslije dva-tri dana dobilo obavještenje da svi novinari iz Republike Srpske i FBiH mogu da se vakcinišu bez obzira na to jesu li članovi Udruženja ili ne.

"Oglasili smo sve to i zamolili kolege da se prijave. Danas su ovdje novinari iz Banjaluke, iz Istočnog Sarajeva, Tuzle...", rekao je Đuričić.

On je naveo da su odazvali novinari i iz privatnih medija, sa nekih portala, iz javnog medijskog servisa.

"U ime svih bih da zahvalim UNS-u i institucijama Srbije, koji su nam omogućili da ubuduće bezbjedno obavljamo svoj posao i čuvamo i svoje i živote kolega, svojih porodica", rekao je Đuričić. Đuričić je rekao da su pravno-formalno akciju organizovala dva udruženja novinara, te naglasio da su bili pozvani svi novinari iz Republike Srpske i FBiH.

 

"Ko god je želio mogao je da dođe i jedino je bilo potrebno da se registruje na jednostavan način na naš spisak", rekao je Đuričić.

On je rekao da će ovakvih akcija biti i u narednom periodu, te izrazio očekivanje da će u budićnosti biti mnogo lakše jer će se uključiti i Institut za javno zdravlja Republike Srpske.

Đuričić je rekao da je u Beograd došlo između 30 i 40 novinara i dodao da će ih vjerovatno biti još jer je, kako je objasnio, omogućeno i ostalima koji nisu na spisku, a imaju bilo kakvu vezu sa redakcijama, da prime vakcinu.

"Nama je bilo bitno da (broj prijavljenih) ne ide više od stotinu zbog prevoza i poštovanja epidemioloških mjera i jedini zahtjev naših kolega je bio da se u ovom trenutku da ne ide iznad 100", rekao je Đuričić.

Predsjednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović izrazio je zadovoljstvo što je UNS pomogao kolegama pri iminuzaciji.

"Omogućili smo, u saradnji sa Vladom Srbije, da kolege iz regiona mogu da budu vakcinisane i to smo uradili prvo sa kolegama iz Severne Makedonije, a sada nam je drago što možemo da pomognemo i kolegama iz Republike Srpske", rekao je Radomirović.

On je pozvao kolege iz Republike Srpske i FBiH da se prijave kada Udruženje novinara Srbije bude objavilo novi poziv za imunizaciju novinara.

Radomirović je podsjetio da su novinari stalno na terenu i u kontaktu sa mnogo ljudi, te treba da urade sve da zaštite i sebe i one sa kojima dolazi u kontakt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana