Novinar poklonio svoje knjige Narodnoj biblioteci na Sokocu

Srna
Novinar poklonio svoje knjige Narodnoj biblioteci na Sokocu

SOKOLAC - Novinar i publicista Budo Simonović iz Podgorice poklonio je više primjeraka svojih 12 djela Narodnoj biblioteci na Sokocu.

Simonović, koji je nekada bio profesor srpskohrvatskog jezika u Gimnaziji na Sokocu, kaže da će mu biti drago ako neko od njegovih đaka i prijatelja bude zainteresovan da pročita knjigu koju je poklonio.

Do sada je objavio 21 knjigu, u pripremi je još jedna i nada se da će dovršiti nekoliko započetih projekata.

“Ulazak u svijet književnosti uglavnom je počeo od novinarske reportaže, od priče koja se proširi na feljton, a feljton se pretoči u knjigu”, rekao je Simonović novinarima.

On je podsjetio da se poslije četiri godine rada u sokolačkoj Gimnaziji opredijelio za novinarstvo, jer je i u to doba radio kao honorani dopisnik sarajevskog “Oslobođenja”, bio je dopisnik Tanjuga iz Crne Gore godinu dana, a potom je prešao u “Politiku” gdje je ostao 30 godina.

Radio je i kao dopisnik “Franfurtske vesti” i za crnogorski dnevnik “Dan”, gdje radi i danas, jer smatra da se novinarstvo ne napušta.

Prve novinarske tekstove, kaže, napisao je 1967. godine, a najplodonosniji period rada od 12 godina proveo je kao dopisnik “Ilustrovane politike”, gdje se tražila priča, što je njemu najviše “ležalo”.

Direktor Narodne biblioteke Sokolac Božica Janković zahvalila je Simonoviću za ovaj dragocjeni poklon te izrazila nadu da će nove knjige dodatno probuditi interes čitalaca.

Narodna biblioteka na Sokocu postoji od 1947. godine i sada raspolaže sa knjižnim fondom od oko 29.000 knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana