Novi sjaj znamenitostima Trebinja

Ratomir Mijanović
Novi sjaj znamenitostima Trebinja

Trebinje - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH poslala je na adresu grada Trebinja prijedlog odluke o proglašenju tri zone užeg centra grada nacionalnim spomenikom, a riječ je o kompletnom Starom gradu, naselju Krš i užem centru grada, što će kao posljedicu imati čitav niz mjera zaštite.

Iako će ovi dijelovi grada morati da budu prilagođeni posebnim mjerama zaštite, Trebinjci su srećni, jer će njihov grad time dobiti krunu za svoja znamenja, koja iz godine u godinu privlače turiste iz cijelog svijeta.

- To nam je, u neku ruku, potvrda da je naš grad najljepši mali grad na Balkanu i da njegove vrijednosti moramo čuvati posebnim mjerama zaštite - saglasni su stanovnici grada sunca.

U Odjeljenju za prostorno uređenje grada ističu da su u okviru tih mjera dozvoljeni istraživački radovi, sanacija, konzervacija i restauracija, kao i održavanje objekata. Za sve radove potrebno je dobiti odobrenje Ministarstva za prostorno uređenje RS i izvoditi ih uz stručni nadzor nadležne službe zaštite nasljeđa.

Predviđeno je da je prilikom izvođenja radova potrebno primjenjivati izvorne materijale i tehnike, nije dopuštena izgradnja struktura ili objekata koji bi mogli ugroziti karakter nacionalnog spomenika.

- Na prostoru Starog grada primjenjuju se i posebne mjere zaštite, a prilikom restauracije objekata neophodno je sačuvati njihove izvorne gabarite, oblik i nagib krovnih ploha, pokrov kamenim pločama, dekorativne elemente dimnjaka, izvorni izgled i materijalizaciju spoljnih zidova i stepeništa - kažu u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Neophodno je sprovesti hitne mjere zaštite na objektima u lošem stanju, a postojeće ograde i zidovi, izgrađeni u tradicionalnom stilu mogu biti zadržani. Potrebna je i obnova hendeka oko zidina Starog grada i pješačkog mosta preko hendeka do ulazne kapije.

U užem centru grada pod zaštitom će biti graditeljska cjelina koja podrazumijeva katedralnu crkvu Rođenja blažene djevice Marije, Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg, Eparhijski dom i biblioteku i tu su dozvoljeni isključivo konzervatorsko-restauratorski radovi.

- Posebno vrijedi istaći da će ulica Jovana Dučića, Trg slobode i Njegošev trg biti uređeni kao prostori za pješake. Sezonsko postavljanje ljetnih bašta i sjenila mora biti u skladu sa ambijentom, a važno je sačuvati namjenu Trga slobode za dnevnu pijacu - kažu u Gradskoj upravi.

Crkva Pantalijevica

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u januaru je nacionalnim spomenikom proglasila crkvu Sv. Pantelejmona u trebinjskom prigradskom naselju Aleksina međa, u narodu poznatu kao Pantalijevica. Riječ je o jednobrodnoj građevini sa polukružnim oltarom i zvonikom “na preslicu” sa tri zvona smještenoj u recentnom groblju.

Na listi zaštićene nacionalne baštine BiH je više od trideset kulturnoistorijskih spomenika sa područja Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana