Novi početak za 22 srbačka borca

Dejan Jovičić
Foto: D. Jovičić

SRBAC - Demobilisani borci iz Srpca, njih 22, više ne strepe za krov nad glavom zahvaljujući Fondu solidarnosti opštinske Boračke organizacije koji je u okviru prvog programa stambenog zbrinjavanja uložio oko 53.000 KM za izgradnju i adaptaciju njihovih kuća.

Riječ je o najugroženijim kategorijama boraca koji su godinama živjeli u lošim životnim uslovima a zahvaljujući pomoći republičkih institucija, donatora i njihovih ratnih kolega, dobili su priliku za novi početak.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac Goran Plotan rekao je da su petorica boraca dobili novu kuću, a njih 17 građevinski materijal za sanaciju krova, opremanje kupatila, nabavku stolarije, elektro i vodomaterijala i druge radove.

- Prvu akciju smo realizovali u 2020. godini kada smo našem saborcu Slavku Rudniku iz Srđevića uručili 4.289 KM za izgradnju nove kuće a posljednju smo okončali prije mjesec kada smo demobilisanom borcu prve kategorije Dušanu Stanišljeviću donirali materijal u iznosu od 1.800 KM za adaptaciju - rekao je Plotan.

Prve godine okončano je osam akcija, prošle deset a ove godine četiri akcije. Pored Slavka Rudnika, nove kuće su dobili Zoran Crnomarković iz Razboja Ljevčanskog, Fikret Bakonić iz Kobaša, Ostoja Balaban iz Kukulja i Drago Mirjanić iz Nove Vesi.

Plotan kaže da su osnovna sredstva prikupljena od članarina koje su plaćali članovi Boračke organizacije Srbac u iznosu od šest KM a pomoć je pružila i Vlada RS, Kabinet predsjednika Republike Srpske, Boračka organizacija RS i Srpska pravoslavna crkva.

- Dobili smo i brojne priloge javnih preduzeća i ustanova, privrednika i pojedinaca, od kojih su neki izdvajali i po više hiljada maraka. Posebno bih zahvalio lokalnim majstorima, komšijama i saborcima koji su se uključili u izgradnju i renoviranje kuća dobrovoljnim radom - rekao je Plotan.

Prema njegovim riječima, ispunjen je zacrtani cilj da u svakoj mjesnoj boračkoj organizaciji najmanje jedan član dobije pomoć u rješavanju stambenog statusa.

- Ovo je bio prvi program ovakve vrste i već radimo na izradi sljedećeg programa i utvrđivanju nove rang-liste korisnika, što ćemo ponovo učiniti na prijedlog mjesnih boračkih organizacija. Fond nema nikakvih dugovanja prema dobavljačima jer nijednu akciju nismo započeli dok nismo obezbijedili potrebna sredstva - istakao je Plotan.

Demobilisani borac prve kategorije Drago Mirjanić kaže da je presrećan što je dobio novi dom.

- Živio sam u trošnoj kući sa ocem koja je propadala iz dana u dan a nismo imali novca za sanaciju. Već je postalo rizično u njoj stanovati što su prepoznali u Boračkoj organizaciji i pomogli nam. Mi smo o svom trošku postavili temelj a oni su finansirali sve ostalo i nemam dovoljno riječi hvale za ono što su učinili - rekao je Mirjanić.

Nekadašnjem borcu Veselinu Kragulju iz Kladara finansirana je nabavka nove stolarije u iznosu od 1.760 KM.

- Uspio sam samostalno renovirati krov i dograditi kuću, ali nisam mogao zamijeniti stolariju koja je bila zaista dotrajala. Zahvaljujem svima koji su pomogli i pokazali da nismo sami - rekao je Kragulj.

Fond solidarnosti je u prošloj godini doznačio finansijsku pomoć za prekrivanje krova i zajednici etažnih vlasnika u Vidovdanskoj ulici u Srpcu, u kojoj žive porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi.

Poziv

Goran Plotan poziva donatore da i dalju uplaćuju priloge i pomognu rad Fonda solidarnosti kako bi što prije počeli sa drugim programom stambenog zbrinjavanja boraca.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro-račun: Boračka organizacija opštine Srbac-Fond solidarnosti: 567-353-27000041-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana