Novi Grad: Obilježen dan sjećanja na poginule borce oslobodilačkih ratova

Srna
Novi Grad: Obilježen dan sjećanja na poginule borce oslobodilačkih ratova

NOVI GRAD - Predstavnici opštine Novi Grad, Opštinske boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, SUBNOR-a i Komisije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u ovoj opštini danas su položili vijence i prislužili svijeće kod spomen-obilježja srpskim borcima poginulim u 20. vijeku u Donjem Vodičevu kod Novog Grada.

Predsjednik opštinske Komisije za njegovanje tradicije oslobodičkih ratova Aleksandar Janković rekao je da je opština Novi Grad utvrdila 3. jul kao Dan sjećanja na poginule borce oslobodilačkih ratova srpskog naroda u 20. vijeku.

Predsjednik SUBNOR-a Novi Grad Drago Todić rekao je da je u selima Donje i Gornje Vodičevo i Dobrljin u proteklim ratovima stradalo oko 50 odsto stanovnika.

"Prema podacim SUBNOR-a u ova tri sela bilo je 1.018 žrtava fašističkog terora, poginula su 154 partizana i 23 borca Vojske Republike Srpske odnosno ukupno oko 1.200 srpskih žrtava, jer imamo podatke da je stradalo oko 20 solunskih dobrovoljaca ali precizni podaci vjerovatno neće biti nikad poznati", rekao je on.

Prema njegovim riječima, postoje podaci o 256 solunskih dobrovoljaca iz ove opštine, a tačan broj vjerovatno neće biti poznat.

On kaže da su najprecizniji podaci za stradale u NOR-u, 7.000 stradalih, 2.000 vojnika i 5.000 civila, dok je u proteklom ratu je poginulo 338 boraca Vojske Republike Srpske.

Todić kaže da je srpski narod u ovim selima i cijeloj opštini podnio velike žrtve kao pogranično mjesto na kojem su se sukobljavale civilizacije. /kraj/zos/mir/foto

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana