Novi dom najljepši rođendanski poklon za Miloša Ožega iz srbačkog sela Kukulje

Dejan Jovičić
Novi dom najljepši rođendanski poklon za Miloša Ožega iz srbačkog sela Kukulje

Srbac - Miloš Ožeg, poljoprivredni tehničar iz Kukulja kod Srpca, pjesnik i romantičar kojeg poznaje gotovo cijela lijevčanska ravnica, dobiće najljepši poklon za 44. rođendan koji će proslaviti u novembru jer će do tada useliti u novu kuću koju iščekuje skoro čitav život.

Ovaj dobroćudni čovjek koga nedaće prate od rođenja zamijeniće tako svoju trošnu kuću staru više od vijeka, u kojoj nema ni kupatila, a krov koji prokišnjava ozbiljno mu je narušio zdravlje.

Novi dom Miloš će dobiti zahvaljujući pomoći dobrih ljudi iz sela i Savjeta mjesne zajednice sa predsjednikom Radojicom Vidovićem na čelu, odbornikom u Skupštini opštine, koji se najviše založio da ova humanitarna akcija urodi plodom. 

- Kada smo pokrenuli akciju, nema majstora iz sela koji se nije javio da učestvuje u izgradnji. Temelj smo već uradili a ovih dana počinjemo sa zidanjem. Kuća bi trebalo da bude pokrivena u roku od mjesec-dva a već nam se javio i donator Veso Stojković iz Njemačke, porijeklom iz Srpca, koji je spreman da učestvuje u opremanju kuće - rekao je Vidović.

On je naglasio da je vlasnik građevinskog preduzeća “Hidrokop” iz Banjaluke Radoslav Babić, koji je porijeklom iz susjednog sela Razboj, obezbijedio građevinski materijal za Milošev novi dom.

- Kuća, površine blizu 40 kvadratnih metara, imaće sve što je potrebno za normalan život, dnevni boravak, sobu i kupatilo. Miloš je to po svemu zaslužio, jer iza sebe ima težak život. On nije kriv zbog toga već mu je to jednostavno sudbina tako nametnula - kaže Vidović.

Miloševi roditelji su umrli, a u selu nema najbližih srodnika. Nema ni posao, zbog čega krpi kraj s krajem a zdravstveni problemi ga prate cijeli život, zbog čega je do sada imao tri operacije.

Završio je Poljoprivrednu školu u Banjaluci i upisao Poljoprivredni fakultet, ali je nakon nekoliko položenih ispita odustao jer nije imao od čega da se školuje.

- Ne stidim se da kažem da je novac bio jedna od glavnih prepreka u mom životu. Nije imao ko da me školuje a iskreno, nisam imao ni dovoljno koncentracije za učenje nakon smrti roditelja. Preživljavam od socijalnih primanja u iznosu od 120 KM a uzgajam piliće i proizvodim pileća jaja i meso i sadim baštu iza kuće, pa od toga preživljavam - kaže Miloš.

Utjehu u nevoljama pronašao je u poeziji koju piše još od malih nogu. Kada mu je najteže, uzme papir i olovku i svoju tugu i bol pretoči u stihove koji i najtvrđima ponekad slome srce. Pisao je o svom Lijevču, ljudima i običajima, neuzvraćenim ljubavima i srećnijem životu koji još nije dosanjao.

- Rime mi daju snagu da preživim ovu nesreću i to je za mene najveći lijek. Nekada sklapam stihove do duboko u noć jer ne mogu da zaspim, a po nekom nepisanom pravilu tada i dođe najveća inspiracija. Volio bih da dobijem posao u kojem ću iskoristiti svoje obrazovanje, ali dok se to ne desi, uvijek imam svoju poeziju, ali i vjeru koja me je takođe održala - ističe Miloš.

Zahvalan je dobrim ljudima koji su mu omogućili da dobije uslove dostojne za život i useli u novi dom prije nadolazeće zime.

 

Akcija

Akcija prikupljanja sredstava za završetak izgradnje kuće Milošu Ožegu i dalje traje.

Svi zainteresovani koji žele da pomognu mogu se javiti predsjedniku Savjeta mjesne zajednice Kukulje Radojici Vidoviću na broj telefona 065/518-071.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana