Novi dom najljepši rođendanski poklon za Miloša Ožega iz srbačkog sela Kukulje

Dejan Jovičić
Novi dom najljepši rođendanski poklon za Miloša Ožega iz srbačkog sela Kukulje
Novi dom najljepši rođendanski poklon za Miloša Ožega iz srbačkog sela Kukulje

Srbac - Miloš Ožeg, poljoprivredni tehničar iz Kukulja kod Srpca, pjesnik i romantičar kojeg poznaje gotovo cijela lijevčanska ravnica, dobiće najljepši poklon za 44. rođendan koji će proslaviti u novembru jer će do tada useliti u novu kuću koju iščekuje skoro čitav život.

Ovaj dobroćudni čovjek koga nedaće prate od rođenja zamijeniće tako svoju trošnu kuću staru više od vijeka, u kojoj nema ni kupatila, a krov koji prokišnjava ozbiljno mu je narušio zdravlje.

Novi dom Miloš će dobiti zahvaljujući pomoći dobrih ljudi iz sela i Savjeta mjesne zajednice sa predsjednikom Radojicom Vidovićem na čelu, odbornikom u Skupštini opštine, koji se najviše založio da ova humanitarna akcija urodi plodom. 

- Kada smo pokrenuli akciju, nema majstora iz sela koji se nije javio da učestvuje u izgradnji. Temelj smo već uradili a ovih dana počinjemo sa zidanjem. Kuća bi trebalo da bude pokrivena u roku od mjesec-dva a već nam se javio i donator Veso Stojković iz Njemačke, porijeklom iz Srpca, koji je spreman da učestvuje u opremanju kuće - rekao je Vidović.

On je naglasio da je vlasnik građevinskog preduzeća “Hidrokop” iz Banjaluke Radoslav Babić, koji je porijeklom iz susjednog sela Razboj, obezbijedio građevinski materijal za Milošev novi dom.

- Kuća, površine blizu 40 kvadratnih metara, imaće sve što je potrebno za normalan život, dnevni boravak, sobu i kupatilo. Miloš je to po svemu zaslužio, jer iza sebe ima težak život. On nije kriv zbog toga već mu je to jednostavno sudbina tako nametnula - kaže Vidović.

Miloševi roditelji su umrli, a u selu nema najbližih srodnika. Nema ni posao, zbog čega krpi kraj s krajem a zdravstveni problemi ga prate cijeli život, zbog čega je do sada imao tri operacije.

Završio je Poljoprivrednu školu u Banjaluci i upisao Poljoprivredni fakultet, ali je nakon nekoliko položenih ispita odustao jer nije imao od čega da se školuje.

- Ne stidim se da kažem da je novac bio jedna od glavnih prepreka u mom životu. Nije imao ko da me školuje a iskreno, nisam imao ni dovoljno koncentracije za učenje nakon smrti roditelja. Preživljavam od socijalnih primanja u iznosu od 120 KM a uzgajam piliće i proizvodim pileća jaja i meso i sadim baštu iza kuće, pa od toga preživljavam - kaže Miloš.

Utjehu u nevoljama pronašao je u poeziji koju piše još od malih nogu. Kada mu je najteže, uzme papir i olovku i svoju tugu i bol pretoči u stihove koji i najtvrđima ponekad slome srce. Pisao je o svom Lijevču, ljudima i običajima, neuzvraćenim ljubavima i srećnijem životu koji još nije dosanjao.

- Rime mi daju snagu da preživim ovu nesreću i to je za mene najveći lijek. Nekada sklapam stihove do duboko u noć jer ne mogu da zaspim, a po nekom nepisanom pravilu tada i dođe najveća inspiracija. Volio bih da dobijem posao u kojem ću iskoristiti svoje obrazovanje, ali dok se to ne desi, uvijek imam svoju poeziju, ali i vjeru koja me je takođe održala - ističe Miloš.

Zahvalan je dobrim ljudima koji su mu omogućili da dobije uslove dostojne za život i useli u novi dom prije nadolazeće zime.

 

Akcija

Akcija prikupljanja sredstava za završetak izgradnje kuće Milošu Ožegu i dalje traje.

Svi zainteresovani koji žele da pomognu mogu se javiti predsjedniku Savjeta mjesne zajednice Kukulje Radojici Vidoviću na broj telefona 065/518-071.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana