Nove kuće za mirniji san za boračke porodice i poplavljena domaćinstva u Srpcu

Dejan Jovičić
Nove kuće za mirniji san za boračke porodice i poplavljena domaćinstva u Srpcu

SRBAC - Sigurniji krov nad glavom i bolju životnu perspektivu dobilo je još nekoliko boračkih porodica i poplavljenih domaćinstava, koji se nalaze u stanju socijalnih potreba, kroz projekte Fonda solidarnosti Boračke organizacije Srbac i UNDP BiH.

Jedan od njih je Drago Mirjanić iz Nove Vesi, demobilisani borac prve kategorije, kome je ovih dana isporučen građevinski materijal u vrijednosti od 5.000 KM za izgradnju novog doma.

Porodica Mirjanić već je postavila temelj za kuću o svom trošku, ali za nastavak radova nisu imali dovoljno novca. Zahvaljujući Fondu solidarnosti, pružena im je nova životna šansa.

- Boravim sa ocem Slavkom u neuslovnoj kući, koja je podignuta prije 40 godina. Ovo za nas mnogo znači, jer ćemo u novoj kući, sa kvalitetnim krovom, imati sobu, kuhinju, kupatilo i ostavu, što je za nas sasvim dovoljno. Kada se sve završi, planiram to proslaviti sa ratnim drugovima - kaže 52-godišnji Drago.

Građevinski materijal nedavno je uručen i Ostoji Balabanu iz Kukulja, kao i Fikretu Bakonjiću iz Kobaša, čija kuća se već počela graditi. Predstavnici fonda posjetili su i borca Zorana Ilića iz Korova, kome su isporučili materijal za opremanje i uređenje potkrovlja i kupatila, dok su borcu Veselinu Kragulju iz Kladara poklonili novu stolariju.

Akcija za stambeno zbrinjavanje boraca počela je početkom prošle godine po osnivanju Fonda solidarnosti, nakon čega su mjesne boračke organizacije predložile 22 borca koji su živjeli u dotrajalim kućama u teškoj materijalnoj situaciji.

Predsjednik Boračke organizacije Srbac Goran Plotan kaže da su već prve godine podignute dvije nove i renovirano šest kuća.

- Ove godine u planu je da budu izgrađene tri nove i sanirano 11 postojećih kuća, a vrijednost radova biće gotovo dvostruko veća nego u prošloj godini - rekao je Plotan. Podršku fondu naročito su pružili članovi Boračke organizacije putem članarina, opština Srbac, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Ministarstvo finansija, Boračka organizacija RS i više privrednika i fizičkih lica.

Novi dom konačno je dobio i Dragoljub Sivac iz Razboja Ljevčanskog, sedam godina nakon što su mu katastrofalne poplave uništile porodičnu kuću koja je u potpunosti postala neuslovna za stanovanje. Imajući u vidu da živi sam, bez redovnih novčanih primanja, nije imao sredstava da renovira staru kuću pa je proteklih godina boravio u pomoćnom objektu, koji je služio kao štala, gdje je adaptirao jednu prostoriju.

Kroz Program oporavka od poplava, koji realizuje UNDP BiH sa opštinom Srbac, okončani su radovi na izgradnji nove kuće, površine 39 kvadratnih metara, a ovih dana organizovana je i primopredaja ključeva.

- Bilo je teško svih ovih godina, napatio sam se, ali uz pomoć dobrih ljudi konačno sam svoj na svome. Teško je živjeti sam, bez najbližih srodnika, a uz to nisam ni zaposlen. Ali sad sam se skućio pa će sve biti lakše - kaže Dragoljub, koji do početka ovog projekta nije imao ni ličnu kartu.

Njegova kuća smještena je pored kuće demobilisanog borca Zorana Crnomarkovića, koji je takođe dobio novi dom uz pomoć Fonda solidarnosti Boračke organizacije Srbac.

Kuća za Slavka Rudnika

Prva kuća koja je izgrađena prošle godine uz pomoć Fonda solidarnosti, za Slavka Rudnika iz Gornjih Srđevića, do kraja ljeta će biti spremna za useljenje. Završeni su radovi na dovođenju struje i vode, a ovih dana je stigla i stolarija koju je poklonio Slavkov komšija Ostoja Nuždić, koji živi i radi u Austriji. Narednih sedmica, uz pomoć donatora, biće opremljene sve prostorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana