Novčana pomoć porodici komandanta Pere Lukića iz Vozuće

Srna
Novčana pomoć porodici komandanta Pere Lukića iz Vozuće

Doboj - Gradonačelnik Doboja Obren Petrović izdvojio je danas 5.000 evra za izgradnju nadgrobnog spomenika nekadašnjem komandantu Udarne jedinice na vozućkom ratištu Peri Lukiću.

Petrović je rekao novinarima da je porodica Pere Lukića, koji je nakon teške bolesti preminuo 2015. godine u Podgorici, u teškom materijalnom stanju.


On je naglasio da zajedno sa Zavičajnim udruženjem “Zavidovićana” sa sjedištem u Doboju nastoji da pomogne Vozućanima, ali i da podrži obilježavanje sjećanja na 23 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, koje se dogodilo 10. septembra 1995. godine.

“Želja nam je da zajedno sa Vladom Srpske pomognemo i drugim ljudima koji su ugroženi. Sigurno ćemo napraviti spisak socijalno ugroženih lica”, naveo je Petrović.

Karanfilka Lukić, supruga Pere Lukića, rekla je da je njen suprug na vozućko ratište došao kao aktivno vojno lice iz Crne Gore, u koju je došao 1976. godine.

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Zavidovićana” Zoran Blagojević podsjetio je na težak položaj Srba sa područja Vozuće tokom ratnih sukoba i ulogu Pere Lukića - Vuka, koji je kao komandant Udarne jedinice dao veliki doprinos u očuvanju naroda sa tog područja.

Blagojević je ukazao da se od prijeratnih 11.680 Srba koji su naseljavali Zavidoviće na cijelo područje ove opštine vratilo 450, te da su Srbi na području Vozuće “statistička greška”.

On je naveo da sa načelnikom opštine Zvidovići ima korektne odnose, ali da lokalna policija ne radi svoj posao kada je riječ o pronalaženju i sankcionisanju odgovornih za oštećenje imovine srpskih povratnika, od kojih su neki i poznati istražnim organima.

Marš “Stazama egzodusa” biće održan 10. septembra u okviru obilježavanja 23 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, koje organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja.

Iz Organizacionog odbora navode da je riječ o jedanaestoj manifestaciji, kojoj će 6. septembra prethoditi svečana akademija u Centru za kulturu i obrazovanje Doboj.

Marš “Stazama egzodusa” počeće u nedjelju, 10. septembra, u 7.30 časova u Tumarama na Ozrenu. Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završiće se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići.

Riječ je o “kamionskom putu”, koji ide pravcem Brijesnica Gornja, Kvrga, Malčići, Borovci, Lozna, Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

“Čas istorije” biće održan tokom odmora na Kvrgi i Prokopu.

Nakon marša, građani će se okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta, podignutih kao znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana