Nova šansa za krov nad glavom za mlade bračne parove u Doboju

Aleksandar Stojanović
Nova šansa za krov nad glavom za mlade bračne parove u Doboju

DOBOJ - Mladi bračni parovi u Doboju imaju novu šansu da lakše dođu do krova nad glavom zahvaljujući trećem javnom pozivu za sufinansiranje kupovine ukupno 100 stanova na području grada, koji je objavljen u petak.

Kako je precizirano u pozivu, koji ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja, sufinansiranje podrazumijeva dva modela. Prema prvom modelu Gradska uprava finansira 49 odsto, a supružnici 51 odsto vrijednosti stambene jedinice, u slučaju da oni biraju stan.

Prema drugom modelu, grad finansira 70 odsto vrijednosti, a supružnici 30 odsto, ali nemaju pravo izbora stana, odnosno izbor se obavlja za 12 raspoloživih stambenih jedinica izabranih javnim pozivima.

Kako je navedeno u konkursu, stan od 40 do 75 metara kvadratnih mora da bude novoizgrađen i da se nalazi na području grada Doboja, a maksimalna cijena stambene jedinice po metru kvadratnom je do 1.600 KM sa PDV-om. Pravo na sufinansiranje imaju bračni parovi koji su državljani Republike Srpske/BiH, mlađi od 30 i stariji od 18 godina, a da su zaključili brak poslije 11. septembra 2019. godine.

- Bar jedan od supružnika treba da ima prebivalište na području Doboja u neprekidnom trajanju od najmanje tri godine od dana prijave na javni konkurs. Nijedan od supružnika ne smije biti vlasnik/suvlasnik nepokretnosti na području BiH, niti da je prometovao nepokretnost u posljednje tri godine od dana prijave na javni konkurs - navedeno je u pozivu.

Supružnici treba da imaju namjeru ostvarenja stalnog boravka na području Doboja u periodu od najmanje 20 godina od dana zaključenja ugovora, odnosno, u tom periodu imaju obavezu da periodično dokazuju boravak u stanu koji ne mogu prodati, niti izdati u zakup.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić kazao je za “Glas Srpske” da su u prva dva poziva dodijeljeni stanovi za 20 bračnih parova i da se očekuje da će ovog puta taj broj biti veći, jer je u opticaju više stambenih jedinica.

- Uprkos posljedicama epidemije virusa korona na budžet grada, ovaj projekat ostaje naš prioritet i nastavljamo sa njegovom realizacijom. Na ovaj način želimo da povećamo natalitet i zadržimo mlade u našem gradu i Republici Srpskoj. Interesovanje je veliko i možemo reći da se prvi rezultati već osjete, jer imamo veći broj vjenčanih posljednjih mjeseci - istakao je Jerinić.

Dodao je da će Skupština grada Doboja u narednom periodu donijeti odluku prema kojoj će stan koji je sufinansirao grad preći u trajno vlasništvo parova koji dobiju treće dijete.

- Oni će u tom slučaju moći da prodaju stanove, prihoduju određen iznos da bi mogli da ulože u veće stanove za svoje porodice - naglasio je Jerinić.

Lista

Prijave na javni poziv sa dokumentacijom mogu se dostaviti na adresu grada Doboj, odnosno Radnog tijela za sufinansiranje sredstava za kupovinu 100 stanova u svrhu podsticanja mladih bračnih parova na području grada Doboja. Komisija će ocijeniti kompletnost prijava i utvrditi listu kandidata koji ispunjavaju uslove javnog poziva, a odluku o utvrđivanju liste kandidata donijeće gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana