Notari da idu u penziju sa najviše 68 godina

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Notarska komora Republike Srpske predlaže da gornja starosna granica za odlazak notara u penziju bude 68 godina, rekla je predsjednik ove komore Slava Ivelić tokom stručne raspravu o Nacrtu zakona o notarskoj službi u Republici Srpskoj.

Ona je tokom stručne rasprave o ovom nacrtu zakona, koju je danas organizovao Zakonodavni odbor Narodne skupštine Republike Srpske, sugerisala je da se u tekstu zakona koristi jedan od termina "poslovna tajna" i "službena tajna", a ne oba.

Primjedbe Advokatske komore na predloženi Nacrt zakona iznio je advokat Dalibor Pejaković, koji je predlažio ukidanje instituta obavezne notarske obrade, navodeći da Advokatska komora smatra da bi se time ukinuo monopol na zaključivanja ugovora.

Predsjednik Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja predložila je da se izmijeni član 147 Nacrta zakona i da umjesto osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", zakon stupi na snagu danom donošenja, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je pozvala učesnike stručne rasprave o Nacrtu zakona o notarskoj službi Republike Srpske da sve sugestije i prijedloge u pisanoj formi dostave Zakonodavnom odboru Narodne skupštine.

Obrazlažući učesnicima stručne rasprave Nacrt zakona, predsjednik Radne grupe Darko Radić rekao je da je Zakon o notarima usvojen 2004. godine, da je mijenjan 11 puta i da je bilo nekoliko incijativa za ocjenu njegove ustavnosti od kojih su neke uvažene, zbog čega je prevladalo mišljenje da je vrijeme za donošenje novog zakonskog rješenja.

Radić je obrazložio neke od odredaba novog zakona, poput one koja se odnosi na to da sjedište notara može biti otvoreno u svakoj lokalnoj samoupravi.

On je naglasio da je novim zakonskim rješenjem izmijenjen i postupak izbora pomoćnika notara koji je prepušten Notarskoj komori, kao i njihovih ovlašćenja, zatim kriterijumi za izbor notara i pravila njihovog poslovanja, te pitanja pravne sigurnosti građana pri sačinjavanju notarskih isprava.

Radić je rekao da su poboljšane odredbe koje se tiču organizacije i nadležnosti Notarske komore, a starosna granica za prestanak službe notara pomjerena je sa 65 na 67 godina.

"U odnosu na važeći Zakon, dopunjene su odredbe u vezi sa postupkom notarske obrade isprave kod raspolaganja imovine stečene radom supružnika u zajednici kako bi se dodatno zaštila imovina stečena u toj zajednici", rekao je on.

Radić je istakao da je s ciljem poboljšanja pravne sigurnosti u članu 59 propisano da će notar po službenoj dužnosti, odmah nakon zaključenja pravnog posla čiji je predmet prenošenje ili sticanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nepokretnostima podnijeti zahtjev za upis u javne evidencije radi sprovođenja zaključenog pravnog posla.

U stručnoj raspravi učestovovala je i narodni poslanik Nataša Radulović.

U raspravi su učestvovali predstavnici predlagača zakona - Ministarstva pravde, Radne grupe koja je radila na izradi zakona, te Notarske i Advokatske komore, Pravobranilaštva Srpske, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, kao i predstavnici sudova i Privredne komore Srpske, navodi se u saopštenju iz Narodne skupštine.

Stručna rasprava održana je po zaključku Narodne skupštine koja je na 14. redovnoj sjednici, održanoj 11. februara, odlučila da Nacrt zakona o notarskoj službi Republike Srpske bude upućen u stručnu raspravu koja će se provesti u roku od 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana