Njemački poštari oduševljeni Srpskom

Dušan Repija
Njemački poštari oduševljeni Srpskom

BANjALUKA - Fudbal kao najvažnija sporedna stvar na svijetu spojio je zaposlene u “Poštama Srpske” i njihove kolege po profesiji iz Njemačke, a gosti iz ove zemlje, koji su prethodna četiri dana boravili u Banjaluci, oduševljeni su svime što su doživjeli i vidjeli.

Osim što se brinu da se poštanski saobraćaj odvija bez zastoja, zajednička im je i ljubav prema fudbalu, pa su tako došli na poziv Banjalučana da odigraju revijalni meč. To je bio samo povod, a ono čuveno “treće poluvrijeme” bilo je mnogo važnije i zanimljivije. Nijemci nisu krili oduševljenje prijemom. Bivši radnik “Pošta Srpske” na privremenom radu u Zalsgiteru Miroslav Zorić kaže da je to bio i osnovni cilj.

- Drago mi je što smo im razbili predrasude o Republici Srpskoj. Siguran sam da nama koji smo svaki dan s njima više nikada neće postavljati neka pitanja koja su nama bila pomalo smiješna, te da će radnim kolegama i prijateljima pričati o nezaboravnim danima provedenim u Banjaluci - rekao je Zorić.

U grad u kojem je radio 12 godina doveo je devet Nijemaca i jednog momka iz Srbije.

- Stvarno nam je bilo prelijepo. Znao sam da ­će biti tako, ali sam imao utisak da su oni pomalo sumnjičavi. Ipak, od trenutka kada smo sletjeli na aerodrom u Mahovljanima, sve je bilo savršeno - naglasio je Zorić.

Za doček i organizaciju bio je zadužen nekadašnji kapiten Rukometnog kluba Borac Goran Malić, koji se sa svojim kolegama iz “Pošta Srpske” i uprave ovog preduzeća potrudio da gosti budu dočekani kako dolikuje.

- Pokazali smo im sve što je lijepo u našem gradu, a posebno su im se svidjeli tvrđava Kastel i naša jela. Posjetili su, naravno, i moj Borac. Neki su i znali da je to bivši prvak Evrope, a vrlo pažljivo su slušali istorijat i priče o šampionskim generacijama. Ovom prilikom bih zahvalio ljudima u RK Borac, ali i FK Borac koji su primili naše prijatelje i poklonili im klupske majice i suvenire - rekao je Malić.

Kako je prvi susret prošao više nego dobro, Nijemci su već uzvratili poziv pa su sve prilike da će druženja postati tradicionalna.

- Već u aprilu ili maju 2023. godine bićemo njihovi gosti. Drago mi je što smo u jako kratkom roku uspjeli da organizujemo sve na najvišem nivou uz podršku matičnog preduzeća i da su naše kolege po profesiji zadovoljne otišle kućama. I mi i oni smo bogatiji za novo iskustvo i poznanstva koja ćemo nastaviti da njegujemo u budućnosti - rekao je član ekipe “Pošte Srpske” Darko Malešević.

Bez popusta na terenu

Iako rezultat nije bio u prvom planu, ostaće zapisano da su premijerni meč poštara Srpske i Njemačke dobili domaćini koji su slavili sa 3:0. Dva gola je postigao Darko Malešević, a jedan Goran Malić.

- Oni imaju svoj klub koji se takmiči u veteranskoj ligi Njemačke i rade vrlo ozbiljno. Ipak, i mi smo uvijek u treningu, pa iako smo se potrudili da ih dočekamo na najbolji način, na terenu nije bilo popuštanja - naglasio je Malić.

Interesantno, ovo je bila premijerna utakmica na novom terenu OFK Spartak, a Malić je zahvalio čelnicima ovog kluba kao i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana