Nevrijeme uništilo vikendicu i krov crkve u opštini Srbac

Dejan Jovičić
Nevrijeme uništilo vikendicu i krov crkve u opštini Srbac

Srbac - Mještani Srpca juče su popravljali krovove i otklanjali druge posljedice olujnog vremena koje je u subotu poharalo ovu opštinu, a narednih dana će ih obići komisija koja će procijeniti štetu.

Osim na objektima, ogromna šteta prouzrokovana je i na usjevima, te elektro i vodovodnoj mreži koja se već sada mjeri desetinama hiljada maraka. Razorni vjetar praćen jakom kišom i gradom veličine oraha, koji je poput snijega zabijelio puteve i parcele, bjesnio je punih sat.

- Bilo je strašno jer je izgledalo kao da je nastupio smak svijeta. Vjetar je nosio crepove, a voda nam je potopila hodnik, tako da smo se jedva izborili sa poplavom - kaže mještanka Nataša Lepir.

Silovit vjetar je otkrio krovove mnogih objekata širom opštine, a urušio je i jednu vikendicu koja je bila u izgradnji. Do oštećenja je došlo i na krovu hrama Pokrova presvete Bogorodice u Srpcu, a u ulici Petra Kočića vjetar je iz korijena iščupao drvo koje je palo na susjedno stablo i igraonicu.

- Prošli smo bez većih posljedica, a moglo je sve izgledati puno gore da je drvo palo na susjednu zgradu. Za svaku pohvalu je to što su radnici “Komunalca” odmah izašli na teren i uklonili oboreno stablo - rekao je jedan od stanara Goran Savanović.

Zbog obilne kiše nekoliko časova su bile poplavljene gradske ulice i lokalni putevi širom opštine, a pričinjena je velika šteta i na elektromreži, zbog čega je dio potrošača ostao bez struje. Došlo je i do prekida u isporuci vode jer je izbio kvar na glavnom cjevovodu.

- Brojne ekipe su cijelu noć neprekidno radile na sanaciji kvara i omogućile u nedjelju u jutarnjim časovima normalno snabdijevanje stanovništva vodom - rekao je direktor “Vodovoda” Drago Jovičić.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević donio je odluku da se formira opštinska komisija za procjenu štete od olujnog nevremena, koja će narednih dana obići teren i pokušati pronaći način da se pomogne onima koji su pretrpjeli štetu.

Uništen šator

Nevrijeme je pričinilo štetu i organizatorima “Gastro fest” u Bardači jer je uništen glavni šator namijenjen za goste i zvanice.

- Uspjeli smo ipak obezbijediti novi šator, tako da nam ova nepogoda nije poremetila održavanje manifestacije - rekao je predsjednik Organizacionog odbora “Gastro festa” Bojan Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana