Nesvakidašnji događaj na farmi porodice Šukalo: Krmača oprasila 29 prasića VIDEO

Miloš Vasiljević
Foto: Velibor Tripić

GRADIŠKA - Nesvakidašnji prizor na svojoj farmi zatekao je domaćin Milan Šukalo u gradiškom selu Karajzovci, gdje je krmača oprasila čak 29 prasića, što je rekord, kako kod njih tako i u okruženju.

Domaćin priča da do sada krmača nije oprasila više od 22 prasića, ali protekli vikend bio je drugačiji. Sada je, kaže Šukalo, oborila sve rekorde, kako u njihovom kraju, tako i mnogo šire. Zato se ekipa “Glasa Srpske” uputila i makadamom stigla u srce Lijevča, gdje se uvjerila u ovaj nesvakidašnji prizor.

- Pretpostavili smo da će biti dosta mladih, sudeći po stomaku koji je bio spušten, ali nismo mogli ni slutiti da će ih biti ovoliko. Ovo je treći put da se prasi, a prethodna dva je oprasila po 22 prasića. Dvoje je odmah uginulo, što je bilo i očekivano, jer ih je previše - rekao je Šukalo.

Ova porodica decenijama se bavi uzgojem svinja i vjeruje da je jedan od razloga brojnosti prasića genetika, ali i oplodnja prirodnim putem. Iako je ova krmača trebalo da završi u klaonici, Milan kaže da sin nije dozvolio i da će je još najmanje tri puta “pustiti” da se oprasi.

- Nešto smo radili na njivi, a kada sam ušao u svinjac da je obiđem, ugledao sam četvoro, pa poslije devetoro, a na kraju kada smo izbrojali 29 prasića bio sam u šoku - priča Milan.

Neminovno je bilo da neki od njih uginu. Ipak, ovi uzorni domaćini prebacili su prasiće i pod druge krmače da bi ih spasili. Do sada ih je uginulo petoro pa se oni nadaju da će na tome i stati.

- Teško prasići funkcionišu kada se prebace pod drugu krmaču. Bez obzira na sve i oni osjećaju svoju majku, koja može da othrani njih petnaestak - dodao je Milan.

Dodaje da ni sam ne zna da li se bolje isplati prodavati tovne svinje ili prasiće, ali se odlučio za tovljenike, jer donose više novca.

I njegovog sina Dragana, koji takođe radi oko svinja, iznenadila je ova vijest, s obzirom na to da je za vikend bio u Sloveniji, jer se bavi kuglanjem.

- Baš mi je bilo drago jer je pomjerila granicu sa 22 na 29 prasića i jer sam baš ja insistirao na tome da ne ode u klaonicu. Sada ova krmača drži sve rekorde u okruženju. Govorili smo da bi moglo biti oko 20, ali, eto, nadmašila je samu sebe i postala popularna - rekao je kroz smijeh Dragan.

On priča da cijela porodica svakodnevno radi na njivi, da bi pripremili dovoljno hrane za veliku farmu. To su, prije svega, sijeno, kukuruz, pšenica, soja i ječam.

- Imamo dosta svinja pa nam je potrebno i dosta hrane. Bio sam ja i vani, odnosno jedan mjesec sam radio u Beču, ali sam se brzo vratio, jer je kod kuće najljepše. Radimo nekada od jutra do mraka, ali niko nas ne tjera i nemamo radno vrijeme. Sami smo svoje gazde, a za rad na selu potrebno je veliko odricanje i trud - rekao je Dragan i poručio da želi da ostane na imanju i živi isključivo od svog rada.

Lubenice

Pored svih kultura koje su potrebne za funkcionisanje farme, porodica Šukalo uzgaja i lubenice.

- Imamo zasađeno oko tri i po hektara lubenica, a kupujemo kalemljenu rasadu. Prinosi su bili dobri, oko 80 tona po hektaru i sve plasiramo na domaće tržište - rekao je Dragan Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana