Negativan uticaj pandemije na rad pravosudnih institucija

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Učesnici onlajn sastanka Generalnog odbora za pravdu, unutrašnje poslove i bezbjednosnu saradnju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) ukazali su na negativan uticaj panedmije na rad pravosudnih institucija.

Predsjedavajući delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a istakao je pred Generalnim odborom značaj usvajanja Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće.

Čolak je naveo da je svrha usvajanja ovog zakonskog rješenja, čiji se tekst usaglašava u Parlamentarnoj skupštini BiH, da stranke u postupku ne gube pravo na žalbu zbog isteka zakonskih rokova usljed pandemije.

On je učesnicima onlajn sastanka prenio iskustva rada pravosudnih institucija u vrijeme pandemije, naglasivši da je jedan broj tih institucija, uključujući i Ustavni sud BiH, radio na daljinu, što je praksa koja se u nekim slučajevima može primijeniti i po okončanju pandemije s ciljem ubrzavanja postupaka pred pravosudnim institucijama.

Tema ovog sastanka u organizaciji Velike narodne skupštine Turske bila je “Pravosudna efikasnost tokom globalne pandemije: nove usluge i prakse”, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Iskustva Turske u vezi sa funkcionisanjem pravosuđa u vrijeme pandemije predstavio je zamjenik ministra pravde u Vladi Turske Jakup Mogul.

Visoki zvaničnik Vlade Turske, kao i ostali diskutanti, iznijeli su ocjenu o negativnom uticaju pandemije na rad pravosudnih institucija, te naglasili potrebu digitalizacije rada pravosudnih institucija, uz puno poštovanje principa zaštite podataka i tranparentnosti rada i postupaka pred pravosudnim institucijama.

U usvojenom izvještaju i preporukama sa ovog sastanka, učesnici su se založili za češću razmjenu iskustava predstavnika članica SEECP-a u vezi sa funkcionisanjem pravosudnih institucija i institucija unutrašnje bezbjednosti u vrijeme pandemije, kao i za jačanje i unapređenje regionalne saradnje u ovim oblastima, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana