Nastavljeni radovi na restauriranju spomenika Dučiću i Njegošu u Trebinju

Srna
Foto: Grad Trebinje

TREBINjE- U Trebinju su, pod nadzorom stručnjaka, nastavljeni radovi na restauriranju spomenika Petru Drugom Petroviću Njegošu i Jovanu Dučiću – simbolično na 88. godišnjicu od dana kada je "Njegoš postao Trebinjac".

"Ovim radovima se pristupilo po preporuci stručnjaka jer su spomenici, posebno Njegošev, izloženi različitim spoljnim uticajima. Pristupiće se čišćenju spomenika od površinskih naslaga raznih nečistoća i mikroorganizama. Biće obnovljena slova na postamentu, a sva oštećenja će biti restaurirana prema formi, strukturi i boji. Biće izvedena konsolidacija spomenika, kao i aseptička i hidrofobna zaštita", naveli su iz Gradske uprave.

Radovi se obavljaju pod stručnim nadzorom Komisije za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika i uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Srpske, saopšteno je iz Gradske uprave Trebinje.

Spomenici su jutros podignuti sa postamenata, a završetak predviđenih radova, prvenstveno na spomeniku Dučiću, očekuje se u narednih nekoliko dana.

Prema preporuci stručnih lica, a uz nadzor nadležnih institucija, prethodno je restaurirana bronzana statua Kupidona u Gradskom parku "Jovan Dučić", koja je šezdesetih godina prošlog vijeka, vjerovatno, urađena po uzoru na fotografiju originalne statue koja je bila od mermera, a oštećena je poslije Drugog svjetskog rata.

Originalna statua bila je poklon pjesnika Jovana Dučića, od koje je sačuvana samo Kupidonova glava, koja se danas nalazi u Muzeju Hercegovine.

Spomenik Njegošu je, takođe, poklon pjesnika Jovana Dučića rodnom gradu. Djelo je vajara Tome Rosandića, a svečano je otkriven 27. maja 1934. godine. Bio je to prvi spomenik u svijetu posvećen velikom Njegošu, a tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, 6. juna 1992. godine, pretrpio je oštećenja zbog neprijateljskog granatiranja uže gradske zone.

Spomenik Jovanu Dučiću postavljen je 1997. godine, rad je Drinke Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana