Nastavljena izgradnja fontane i spomenika mira u Srebrenici

Srna
Nastavljena izgradnja fontane i spomenika mira u Srebrenici

SREBRENICA - Izgradnja fontane i spomenika mira na trgu u Srebrenici nastavljena je nakon višednevne obustave.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je Srni da razlog obustave radova nije bio političke, već proceduralne prirode zbog nedostatka dokumenta koji je u međuvremenu obezbijeđen i radovi su nastavljeni.

Priprema lokacije za izgradnju fontane i spomenika koji će činiti jednu cjelinu počela je 3. avgusta, ali su radovi nakon tri dana prekinuti.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i urbanizam Bojan Josipović rekao je da je građevinska inspekcija obustavila radove jer izvođač nema potrebnu tehničku dokumentaciju, a i zemljište na kojem su započeti radovi nije opštinsko nego preduzeća "Putevi Republike Srpske".

- U januaru smo podnijeli zahtjev da se dozvoli izgradnja fontane i spomenika, ali od "Puteva" nismo dobili odgovor prije početka izvođenja radova i zbog toga su obustavljeni - pojasnio je Josipović.

Josipović kaže da je u toku postupak za pribavljanje dokumentacije za izdavanje rješenja o ispunjenju lokacijskih uslova i građevinske dozvole za izgradnju ovih objekata.

Izgradnji spomenika mira protive se bošnjačka udruženja proistekla iz rata koja opstruišu i protive se bilo kakvoj gradnji i aktivnostima koja nemaju veze sa takozvanim genocidom na ovom području.

Jedan broj predstavnika srpskih udruženja iz boračkih kategorija nije zadovoljan što se gradi, kako kažu, "spomenik nekom miru", a još nije podignut spomenik za više od 500 srpskih žrtava iz ove opštine, uglavnom civila stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana