Nakon pet godina Bogdan Dušanić iz Broda ponovo čuje: Osmijesi djece najmiliji zvuk

Milijana Latinović
Nakon pet godina Bogdan Dušanić iz Broda ponovo čuje: Osmijesi djece najmiliji zvuk

BROD - Osmijesi dvije kćeri i sina najmiliji su zvuk za Bogdana Dušanića, koji se zahvaljujući ugradnji kohlearnog implantanta izborio sa tišinom, u kojoj je proveo skoro pet godina.

Ovaj tridesetšestogodišnji Brođanin izgubio je sluh iznenada i tada je počela njegova i borba njegove porodice da ponovo čuje. Slušni aparat je pomagao jedno vrijeme, ali jedina šansa za njegov oporavak bila je ugradnja kohlearnog implantata, za šta mu je bilo potrebno 48.000 maraka, plus troškovi pretraga, operacije i boravka u bolnici.

S obzirom na to da Pravilnikom Fonda zdravstvenog osiguranja RS o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu nije obuhvaćen kohlearni implantat, jedina šansa Dušanićima je bila pomoć plemenitih ljudi. Armija humanista iz cijelog svijeta stala je uz Bogdana i zahvaljujući njihovoj pomoći operisan je u februaru u Kliničko-bolničkom centru “Zvezdara” u Beogradu.

Bogdanova supruga Slađana Dušanić kazala je za “Glas Srpske” da nema riječi kojima bi opisala sreću svog supruga, koji svaki sekund koristi da sluša djecu, prijatelje, da konačno razgovara sa najmilijima.

- Bogdan je još 19. marta trebalo da ide u kliniku da mu priključe procesor nakon uspješno izvedene operacije, ali zbog epidemije virusa korona to nije bilo moguće, tako da je otputovao u Beograd tek prošle sedmice - ispričala je Slađana.

Dodala je da je uz Bogdana toga dana bio njegov brat, čiji glas je prvo čuo nakon priključenja procesora.

- Ljekar je oduševljen, kaže da je Bogdanov oporavak iznad svih očekivanja. Sasvim normalno razgovaramo, priča na telefon, može da vozi automobil, njegov život se sada vraća u normalu - dodala je Slađana.

Istakla je da djeca nisu u prvi mah mogla da shvate da tata čuje i da mogu normalno da razgovaraju s njim.

- Prvih dana su šaputali, da im čita sa usana kao ranije, ali sada se već navikavaju da razgovaraju. I sam Bogdan mi je rekao da se osjeća kao da je ponovo rođen, da život kreće ispočetka. Kada se vratio iz Beograda, rekao je da želi samo da sluša, da je željan slušanja, da ne bi ni spavao - kazala je Slađana.

Jedna plata

Porodica Dušanić preživljava od jedne plate, jer Bogdan zbog problema sa sluhom nije bio u mogućnosti da radi. Slađana je zaposlena u Rafineriji nafte Brod.

- Iako rafinerija ne radi već godinu i po, i ja sam na čekanju, platu dobijam redovno i na to zaista ne mogu da se požalim - rekla je Slađana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana