Nakon dvije godine održan maskenbal u fočanskom vrtiću

Srna
Foto: Srna

FOČA- Fočanski vrtić "Čika Jova Zmaj" organizovao je, nakon dvije godine pauze, tradicionalni dječiji maskenbal u kojem je učestvovalo više od 300 djevojčica i dječaka.

Uz djecu iz obdaništa, njih oko 250, maskiralo se i šezdesetak predškolaca iz Foče i Miljevine, koji su polaznici programa za pripremu u školu pri ovoj ustanovi.

Zbog zabrane javnih okupljanja, prethodne dvije godine nije bilo maskenbala, pa je mnogo djece prvi put učestvovalo u ovom za njih izuzetno radosnom događaju.

Da su se i djeca, i roditelji, i vaspitači, uželjeli ovog vida zabave svjedoče, čini se, nikad kreativnije maske - od uobičajenih princeza, vila, čarobnjaka i raznih superheroja, do automobila, semafora, kosmonauta i robota, za čiju je izradu trebalo uložiti mnogo truda.

"Ja sam Pčelica Maja. Mama i tata su mi pomogli, a ja sam se sama obukla. Mnogo je lijepo, prvi put mi je da sam na maskenbalu", kaže petogodišnja Lena.

Šestogodišnji Gabrijel maskirao se u jednog od superheroja.

"Supermen može da se popne na kuću, a njegov neprijatelj je Hulk", kaže Gabrijel.

U osmišljavanju i izradi maski, osim roditelja, veliku ulogu imale su i vaspitačice, koje su se, takođe, obukle u maštovite maske.

Sandra Šupić i Jovana Elez su se maskirale u dva gusara.

"Roditelji i djeca bili su izuzetno kreativni, tako da imamo prelijepe maske. Naša grupa prvi put učestvuje, danima su ovo iščekivali i njihovi osmijesi sve govore", ističe Šupićeva.

Njena koleginica Jovana Elez navodi da su pomogli djeci da osmisle što ljepše maske i da su one spoj roditeljskih i ideja iz vrtića.

"Osmišljavanje i izrada maski utiče pozitivno na razvoj djece, da se razvijaju, da rade uz druženje, koje je najvažnije", ukazuje Elezova.

Direktor vrtića "Čika Jova Zmaj" Slađana Vladičić zadovoljna je što su djeca konačno dočekala da na ovaj način mogu da iskažu maštovitost i stvaralaštvo.

"Šarenolikost maski, kreativnost roditelja, tetaka, baka, deka, pjesma, igra to je sve ono što svake godine obilježi ovaj divan događaj. Djeca su o maskenbalu danima pričala, pogotovo najmlađi koji prvi put učestvuju", naglašava Vladičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana