Najmanji broj prvačića u Rogatici u posljednjoj deceniji

S. M.
Najmanji broj prvačića u Rogatici u posljednjoj deceniji

ROGATICA - Osnovna škola "Sveti Sava" u Rogatici ove godine upisala je svega 63 prvačića, što je najmanji broj u posljednjoj deceniji.

- Primjera radi, prošle godine upisali smo 85 prvačića. U školskoj 2018/2019. upisano je 79, a godinu dana ranije 77 učenika - kaže direktor škole Milomir Draganić.

Što se tiče područnih odjeljenja situacija je više nego zabrinjavajuća.

- U devetorazredno odjeljenje na Borikama upisan je samo jadan prvačić, a u petorazredno odjeljenje Stjenice dva, Brankoviće jedan, dok u Žepi nije upisano ni jedno dijete - rekao je Draganić, koji je dužnost direktora ove rogatičke obrazovne ustanove preuzeo sredinom februara.

Uz svakodnevne obaveze tada su ga uz zadatke oko upisa prvačića, čekali i probna i mala matura za učenike devetih razreda, testiranje đaka petih razreda iz srpskog jezika i majska škola u prirodi u Trebinju. U programu  njegovog rada bio je nastavak renoviranja pet učionica u "maloj školi", kako se zove dio objekta u kome se obrazuju učenici od prvog do petog razreda, te svih mokrih  čvorova u  centralnoj školi koja je građena 1975. godine. U planu je bilo i renoviranje fiskulturne sale i utopljavanje cijele zgrade sa novom fasadom i obave neki drugi sitniji radovi kako bi đaci i nastavnici imali što bolje uslove.

I umjesto da se po preuzimanju obaveze novog direktora škole angažuje na izvršenju već započetih i po vlastitoj ideji novih projekata, pojavio se   "kovid 19" i vanredno stanje.

- Na sreću, nismo imali oboljelih ni među zaposlenim ni učenicima. Kao i svi drugi u Srpskoj nastavu smo realizovali učenjem na daljinu i sa krajem ovog mjeseca ispratićemo osamdesetak maturanata sa, naša je ocjena, solidnim nivoom znanja koje će ponijeti u nastavak školovanja -  rekao je Draganić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana