Na testu znanje 10.000 malih maturanata

Milijana Latinović
Na testu znanje 10.000 malih maturanata

BANjALUKA - Pripreme za malu maturu u Republici Srpskoj već su počele, a znanje iz srpskog jezika i matematike početkom juna na testovima će pokazati oko 10.000 učenika devetog razreda iz svih 187 osnovnih škola.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, naglasivši da, iako je riječ o eksperimentalnoj maloj maturi, ove godine biće organizovana u svim osnovnim školama. 

- Testiranje ćemo sprovesti iz srpskog jezika i matematike, a ove godine imaćemo i testove iz bošnjačkog jezika jer ima djece koja izučavaju taj jezik. Mala matura biće održana 10. juna, s tim da ćemo u aprilu organizovati probno testiranje - rekao je Damjanović i dodao da očekuje da će od školske 2020/2021. mala matura biti obavezna u svim osnovnim školama. 

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske, donjopodrinjske i starohercegovačke regije Danijela Mrda kaže za “Glas Srpske” da je za svaku pohvalu to što ove godine sve škole učestvuju u eksperimentalnoj maloj maturi.

- S obzirom na to da je riječ o eksperimentalnom testiranju i da rezultati još ne utiču na upis đaka u srednju školu, više pažnje smo posvetili adekvatnom sprovođenju procedura i obučenosti testatora kako bismo bili spremni za malu maturu kada ona postane obavezna - rekla je Mrda.

Dodala je da učenici nešto bolje rezultate postižu na testovima iz srpskog jezika, te da očekuje da će i ove godine mala matura biti sprovedena na najvišem nivou. 

Za malu maturu pripremaju se i u školama na području Prnjavora, Srpca, Gradiške i Laktaša. Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u toj regiji Radoslav Savanović kaže da će predmetni nastavnici u okviru časova dodatne i dopunske nastave vježbati sa učenicima kako bi spremni dočekali testiranje.

- Na prethodnim testiranjima naši mali maturanti pokazali su prosječno znanje. Pojedini zadaci iz matematike su im teški i smatram da je brzopletost razlog zbog kojeg mnogi i ne pročitaju zadatak kako treba i tu prave greške. Rezultati iz srpskog jezika su nešto bolji - rekao je Savanović. 

Eksterna provjera postignuća učenika devetog razreda u Srpskoj sprovodi se od 2013. godine, dok je eksperimentalna mala matura prvi put u Srpskoj održana 2018. godine. Prve godine na testiranju su bili mali maturanti u 21 osnovnoj školi, dok su lani testove iz srpskog jezika i matematike polagali učenici devetog razreda u 93 osnovne škole.

 

Zbirke zadataka

Predrag Damjanović je istakao da će zbirke zadataka iz srpskog jezika i matematike do kraja ovog mjeseca biti objavljene na internet stranici Republičkog pedagoškog zavoda.

- Na osnovu tih zadataka učenici će moći da ponove gradivo koje su do sada savladali i da se pripreme za testiranje - rekao je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana