Na “Malom Zejtinliku” nekoliko hiljada ljudi

Srna
Na “Malom Zejtinliku” nekoliko hiljada ljudi

SOKOLAC - Na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu danas se, na Velike zaušnice, okupilo nekoliko hiljada ljudi iz svih krajeva Republike Srpske, rekao je Srni starješina Crkvene opštine Sokolac protojerej stavrofor Ilija Čupić.

Čupić je naglasio da se danas mole za pokoj njihovih duša, ali da se istovremeno iskazuje i zahvalnost za njihovu najveću žrtvu koju su dali da se slobodno živi i stvara u Republici Srpskoj.


“Danas na ovom najvećem srpskom groblju, gdje je sahranjeno više od 960 srpskih junaka koji su položili svoj život za našu Republiku Srpsku, pomolićemo se za pokoj njihovih duša i preliti njihove grobove”, rekao je Čupić.

Sveštenik Čupić je podsjetio da se na Velike zadušnice, pred početak Časnog posta, po srpskoj tradiciji narod sakuplja i posjećuje groblja, da bi se sjetio svojih najmilijih koji su upokojeni i pomolio se za pokoj njihovih duša.

Sveštenstvo crkvene opštine Sokolac ovaj dan počelo je služenjem zaupokojenih liturgija u hramovima, a potom su izašli na groblje da zajedno sa rodbinom i prijateljima preliju grobove njihovih upokojenih, kako je to običaj i pravilo hrišćanske vjere.

Zaupokojene liturgije služene su u crkvi Prepodobne mati Paraskeve na “Malom Zejtinliku” i u crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Nedeljka i Milenko Samardžić došli su iz Zvornika na “Mali Zejtinlik”, kako već čine godinama, da zapale svijeće i polože cvijeće na grob kćerke i sestre šesnaestogodišnje /16/ Jadranke, koja je kao član saniteta Vojske Republike Srpske, poginula 5. avgusta 1992. godine.

Porodica Samardžić napustila je svoje imanje u Ilijašu u velikom egzodusu sarajevskih Srba i sada žive u Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana