Na izložbi u Bijeljini oko 200 radova učenika i nastavnika umjetničke škole

Srna
Na izložbi u Bijeljini oko 200 radova učenika i nastavnika umjetničke škole

BIJELjINA - Oko 200 umjetničkih radova učenika i nastavnika Umjetničke škole "Odigitrija" predstavljeno je na 17. izložbi ove škole koja je večeras otvorena u Bijeljini.

Nakon otvaranja izložbe u Galeriji Centra za kulturu "Semberija" dodijeljeno je i 14 diploma za najuspješnije učenike koji su školovanje završili u "Odigitriji", a dalje obrazovanje nastavljaju na nekoj od likovnih akademija.


Jelena Hinić, docent na Akademiji SPC u Beogradu, gdje već 10 godina predaje na predmetima vezanim za ikonopis, rekla je da je saradnja sa "Odigitrijom" u okviru projekta hora Srba Svetitelja - "Svetionik prosvjete", koji je dobio podršku Vlade Srbije i SPC.

"žOdigitrijaž je škola koja se pokazala izuzetno kvalitetnom i jako dobro organizovanom i veoma je lepo usmerena na negovanje naše tradicije. Za nas je bio izazov da sa ovom školom uspostavimo dobru saradnju. Retkost je da jedna ovakva škola uopšte postoji, na samo na našem prostoru, nego uopšte kada je reč o našem narodu", rekla je Hinićeva novinarima.

Hinićeva je istakla da je kontinuitet koji postoji u "Odigitriji" kontinuitet koji je naslonjen na kulturu, tradiciju, crkvu i duhovnost. "To je ono što, u stvari, oblikuje mlade i mi ovde imamo generacije koje su na veoma dobar način utemeljene u duhovnom i kulturnom smislu", rekla je Hinićeva.

Goran Janićijević, akademski slikar i istoričar umjetnosti, ali i dugogodišnji saradnik "Odigitrije", rekao je da redovno dolazi na izložbe ove škole i konstatuje kontinuitet razvoja i veliki napredak.

"Menjaju se generacije i taj proces za mene je veoma važan jer vidim i koliko predavači stasavaju u toj školi", rekao je Janićijević.

Janićijević je ocijenio da je sada taj razvoj produktivniji i brži, predavači se snažnije saživljavaju sa onim što rade i sve je u njihovim rukama.

"Odigitrija" je Umjetnička škola pri Eparhiji zvorničko-tuzlanske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana