Mraz najviše štete pričinio u zasadima kruške i šljive

Srna
Mraz najviše štete pričinio u zasadima kruške i šljive

NOVI GRAD - Mraz i niska temperatura pričinili su štetu od oko 90 odsto u zasadima kruške i šljive u prijedorskoj regiji, rekao je Srni Mirko Jokić, stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Jokić je naveo da je u zasadima jabuke šteta različita, u zavisnosti od sorte ovog voća.

"Šteta je veća kod ranih sorti jabuke koje su bile u fazi otvorenih cvjetova. Kod kasnijih sorti jabuke, koje su uglavnom bile u fazi crvenih glavica, šteta je znatno manja. Prosječna je šteta u zasadima jabuke 40-50 odsto", dodao je Jokić.

Prema njegovim riječima, ovo su prve procjene, a konkretnije će se o šteti znati početkom naredne sedmice s obzirom na to da treba vidjeti kakvo će stanje biti u uslovima kad poraste temperatura vazduha.

Jokić je rekao da su agrometeorološke stanice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi bilježile negativnu temperaturu vazduha od ponedjeljka uveče do jutros.

On je naveo da je savjetodavna služba na vrijeme preporučila voćarima da preduzmu mjere zaštite zasada voća, pogotovo u noći sa srijede na četvrtak kad je zabilježena i najniža temperatura vazduha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana