Monografija o glumcu Uglješi Kojadinoviću promovisana u Srpcu: Filmski scenario u starom koferu čekao 40 godina

Dejan Jovičić
Monografija o glumcu Uglješi Kojadinoviću promovisana u Srpcu: Filmski scenario u starom koferu čekao 40 godina

SRBAC - Pišući monografiju o popularnom glumcu iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, Uglješi Kojadinoviću iz Glamočana kod Srpca, autorka Branka Sančanin pronašla je njegov neobjavljeni dramski tekst koji je najvjerovatnije pisan kao filmski scenario.

Dramski komad koji je bio sakriven u starom koferu u njegovoj porodičnoj kući Sančanin je otkrila prikupljajući književnu građu za svoju monografiju koja je promovisana u Srpcu pred oko 300 poštovalaca Uglješinog lika i djela iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

- U požutjelom koferu prepunom starih fotografija, pisama, razglednica i odrezaka od plaćenih računa naišla sam na svesku tamno plavih korica pod nazivom “Hvala ti živote” u kojoj se našao tekst koji je Uglješa planirao adaptirati za film, na velikom platnu ili malim ekranima. Navedeno je da je režiju trebalo da potpiše čuveni reditelj Joakim Marušić, muziku Arsen Dedić, a naslovnu pjesmu trebalo je da otpjeva Gabi Novak, sve to u trajanju od 70 minuta - rekla je Sančanin.

Dodaje da je nakon početnog šoka kada je shvatila da je riječ o do sada nepoznatom djelu, počela pomnije da ga iščitava i ostala zadivljena sočnošću jezika, jednostavnošću stila i prodornošću glumčevih misli.

- Radi se o autobiografskoj drami u kojoj glumac suočen sa demonima kreće u svoju posljednju, odsudnu borbu. Očigledno je da je Uglješa pored glumačkih, imao spisateljske i druge talente o kojima se malo znalo. U svom prekratkom životu nije mnogo pisao, niti bilo šta objavljivao, ali se nadam da će jednog dana njegova porodica, prije svega sestričina Vanja Malešević, kojoj je pripala njegova zaostavština, dati dozvolu da se ova priča na neki način publikuje, osvane u ruci studenata glume, igra na pozornici ili nađe u knjižarama, a vrlo rado bih bila priređivač te knjige - rekla je Sančanin.

Monografija o Uglješi Kojadinoviću napisana je na 447 stranica i sadrži oko 270 fotografija i dokumenata koje je autorka prikupljala pune četiri godine, a objavila ovih dana povodom četiri decenije od njegove smrti. Tokom istraživačkog rada obišla je sve važnije kulturne institucije u Zagrebu, gdje je Uglješa završio Akademiju za pozorišnu umjetnost i dostigao potpuno glumačko ostvarenje, a obavila je i na desetine intervjua sa njegovim saradnicima i prijateljima.

Dramaturg i režiser Narodnog pozorišta iz Kragujevca Marko Misirača rekao je da je rado prihvatio da pomogne u prikupljanju podataka i stvaranju ove knjige, podsjetivši da je od 1993. do 2007. godine “Glas Srpske” dodjeljivao nagradu “Uglješa Kojadinović” na festivalu “Kočićeva srpska scena” u Prijedoru, za izraziti doprinos u razvoju pozorišne djelatnosti u Republici Srpskoj.

- Uglješu su u prošlom vremenu mnogi svojatali, dugo je bio svačiji, a potom ničiji i po njemu je pala prašina zaborava. U jednoj državi se rodio, a u drugoj je stvarao i sve do sada niko mu se nije odužio na pravi način. Obilježavajući četrdesetogodišnjicu njegovog preranog odlaska ponovo vraćamo među nas jednog od najvećih umetnika koje je Krajina izrodila u proteklih pola vijeka - rekao je Misirača.

U knjizi su se našli detalji glumčeve kratke, ali uspješne karijere tokom koje je ostvario nezaboravne uloge u filmovima i serijama kao što su “Velo misto”, “Prosjaci i sinovi” i druge, stojeći rame uz rame sa glumačkim velikanima poput Radeta Šerbedžije, Fabijana Šovagovića i Mustafe Nadarevića.

Urednik knjige i redovni profesor istorije umjetnosti na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Siniša Vidaković rekao je da fasciniran načinom Brankinog pisanja, a naročito njenom snagom, željom i energijom da dođe do tolikog broja informacija bibliografske prirode koje je ugradila u monografiju. Ovo će biti korisno štivo za sve buduće istraživače koji će lako moći da prošire svoje radove sa onim što je ona započela - rekao je Vidaković.

Direktorka Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović-Marinković rekla je da bi datum izlaska monografije iz štampe trebalo da predstavlja “crveno slovo” u kalendaru kulturnih i drugih događaja Republike Srpske.

Monografija “Umoran od dodira... Uglješa Kojadinović - život i djelo” objavljena je i štampana u izdanju Grafičko-izdavačkog preduzeća “Atlantik bb” Banjaluka, a suizdavač je bila opština Srbac.

Dom kulture

Direktor Centra za kulturu i sport Radovan Mitraković saopštio je da je upravni odbor ove ustanove donio odluku da Dom kulture u Srpcu ubuduće nosi naziv po Uglješi Kojadinoviću. U gradskom parku prije nekoliko godina postavljena je bista sa njegovim likom, a autorka monografije podnijeće inicijativu kod Opštinske uprave da u centru bude postavljena njegova bronzana statua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana