Mladi ukazali na devastaciju Bardače

D. J.
Mladi ukazali na devastaciju Bardače

SRBAC - Močvarna staništa imaju ogroman značaj zbog velikog bogatstva biljnog i životinjskog svijeta, ali je njihova uloga u očuvanju eko­-sistema često zanemarena širom svijeta.

Kaže to Tanja Šnjegota, izvršna direktorica Udruženja građana “C.E.Z.A.R.” iz Srpca, koje je u Bardači započelo realizaciju projekta “Eko-aktivizam mladih u BiH” u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana močvara.

Šnjegota, koja je po zvanju profesor ekologije, rekla je da je najbolji primjer zanemarivanja močvara rezervat Bardača gdje je, nakon privatizacije 2012. godine, isušeno devet od 11 jezera, a uzgoj ribe zamijenjen proizvodnjom kukuruza.

- Bardača je 2007. godine proglašena ramsarskim područjem, čime je dobila status močvare od međunarodnog značaja, a svega nekoliko godina nakon toga došlo je do njenog uništavanja. Danas možemo samo sa sjetom da se prisjećamo bogatstva biljnog i životinjskog svijeta na ovom području i da naše znanje i iskustva prenesemo na mlade kako bi uticali na povećanje njihove ekološke svijesti - rekla je Šnjegota.

Mladi iz srbačkog udruženja, zajedno sa volonterima udruženja “Most” iz Gradiške, organizovali su akciju čišćenja i postavljanja kanti za otpad u krugu Trening centra Prirodno-matematičkog fakulteta Banjaluka koji djeluje u Bardači, a organizovan je i ekološki kviz zahvaljujući kojem su svi učesnici stekli nova znanja o ekologiji.

U sklopu projekta, početkom juna biće održan treći po redu ekološki događaj  “Bardača Meet Up”, koji svake godine okupi oko 50 mladih ekologa i zaljubljenika u prirodu iz svih krajeva BiH.

- Na ovaj način kroz razne prezentacije i volonterske akcije ukazujemo na značaj zaštite životne sredine u BiH. Jedna od prošlogodišnjih akcija je bila sadnja botaničke bašte u krugu trening centra u Bardači, odnosno autohtonih vrsta drvenastih biljaka – istakla je Šnjegota.

Ona dodaje da će se druženja mladih iz Srpca i lokalnih zajednica iz okruženja nastaviti uskoro na Kozari kada će tema biti značaj planinskih eko­-sistema.

Projekat “Eko-aktivizam mladih u BiH” realizuje se u okviru projekta “Jačanje Zelene mreže” koji finansira Ambasada Italije u BiH, a implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana