Mladi pjesnici na večeri “Srpski pisci u Hercegovini”

Srna
Mladi pjesnici na večeri “Srpski pisci u Hercegovini”

BILEĆA- Savremeni mladi pjesnici beogradske organizacije “Treći trg” predstavili su večeras u Bileći svoju poeziju na večeri pod nazivom “Srpski pisci u Hercegovini”.

Poeziju pred bilećkom publikom govorili su mladi pjesnici Dejan Matić, Marija Vujošević, Uroš Kotlajić i Đorđe Ivković, predstavivši izdanja “Trećeg trga”.

Lazar Gnjato, predsjednik Udruženja građana “Liber” iz Bileće koje je oraganizovalo književnu veče, izrazio je zadovoljstvo što je Bileće ugostila tu “vrijednu pjesničku družinu”.

On je izrazio očekivanje da će predstavljanje poezije ovih umjetnika biti podstrek i ostalim mladim ljudima, koji žele da stvaraju, da nastave da pišu i da se istovremeno upoznaju sa dešavanjima u kulturnim centrima na srpskom jeziku u srpskoj poeziji.

Gnjato je zahvalio predstavnicima “Trećeg trga” za vrijedan poklon Narodnoj biblioteci “Vladimir Gaćinović” iz Bileće, kojoj su poklonili zbirke pjesama savremenih srpskih pjesnika.

Urednik “Trećeg trga” Uroš Kotlajić rekao je da postoji veliko interesovanje mladih u regionu da pišu poeziju i prozu i da razmijenjuju iskustva u toj oblasti.

On je pojasnio da je “Treći trg” beogradska organizacija za promociju poezije, književnosti, umjetnosti i kulture čitanja, osnovana 2004. godine koja okuplja mlade autore iz regiona.

 

Prema njegovim riječima, ta organizacija već pet godina realizuje regionalni konkurs za prvu knjigu poezije i proze za koji postoji veliko interesovanje mladih umjetnika, a osim toga već 15 godina organizuju i Beogradski festival poezije “Trgni Se Poezija” koji okuplja pjesnike iz regiona i inostranstva.

 

Direktor Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović” iz Bileće Irena Dunđer istakla je da se, iako je vrijeme opšte digitalizacije, može reći da u Bileći postoji prilična zainteresovanost za čitanja knjiga jer ta biblioteka ima oko 1.300 čitalaca, kao i 25.000 izdanja.

 

Ona je podsjetila da su bilećka Biblioteka i Udruženje “Liber” u prethodnom periodu organizovali niz kulturnih događaja na kojima su učestvovali mladi pjesnici, umjetnici i da su izvođene pozorišne predstave što je doprinijelo podizanju nivoa kulturnih dešavanja i kulture čitanja u ovom gradu.

 

Druženje sa mladim pjesnicima, u Galeriji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Bileće, održano je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana