Mladi IT stručnjak iz Srpske osmislio aplikaciju za pomoć nemoćnim

GS
Mladi IT stručnjak iz Srpske osmislio aplikaciju za pomoć nemoćnim

BEOGRAD - Mladi IT stručnjak iz Bijeljine Uroš Simić, koji živi i radi u Beogradu, osmislio je aplikaciju IsolationApp za pomoć nemoćnim, čiji je cilj da spoji ljude kojima je potrebna pomoć, posebno tokom izolacionog perioda, i ljude koji su spremni da im pomognu.

“Na ideju za ovakvu aplikaciju došao sam jer i sam spadam u rizičnu grupu stanovnika, te mi je kretanje veoma ograničeno i ne smijem da se izlažem riziku. Cijelu infrastrukturu, server, aplikaciju i dizajn sam razvio sam za tri dana ali i dalje radim na održavanju i dodavanju novih stvari. Iako imam stalan posao, na ovoj aplikaciji radim van radnog vremena, kao dodatni posao”, rekao je Simić za “Novosti”.

Pošto je, kaže on, aplikaciju “sklopio” za veoma kratak period, prirodno je da ima neke nedostatke i propuste, te da mu veoma znači kada mu se ljudi jave i ukažu na potencijalni problem ili predlože neko poboljšanje.

Aplikacija ima mapu na kojoj korisnik može da označi gdje se nalazi i šta mu je potrebno (crvenim markerom) ili kakvu vrstu pomoći može da ponudi ( plavim markerom).

Sigurnost ličnih podataka ima poseban fokus, tako da postoje bezbjednosni mehanizmi koji čuvaju privatnost korisnika.

“Cijeli sistem je optimizovan za većinu zemalja u svijetu, tako da podaci koji se učitavaju su prilagođeni i obrađeni samo za zemlju u kojoj se nalazite. Većina korisnika je trenutno iz Srbije ali postoje korisnici i u drugim zemljama.

Aplikaciji su se priključili Savez udruženja psihoterapeuta Srbije kao i udruženja Animal Reskju Srbija. Sada je moguće da potražite stručnu psihološku pomoć na mapi, besplatno, na teritoriji Srbije. Takođe, Animal Reskju Srbija će vam vrlo rado izaći u susret i prošetati kućnog ljubimca umjesto vas ili nahraniti napuštene životinje”, pojasnio je mladi IT stručnjak Uroš Simić.

Do sada je za svoju aplikaciju dobio mnogo pohvala kako iz Srbije tako i iz inostranstva, ali Simić skromno kaže da je srećan da može pomoći u ovo teško vrijeme.

Aplikacija je dostupna za android na Plej Storu:
https://play.google.com /store/apps/details?id=rs.fourexample.isolation
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana