Mlade glumce iz filma "Dara iz Jasenovca" ugostio i nagradio načelnik opštine Kozarska Dubica

Srna
Mlade glumce iz filma "Dara iz Jasenovca" ugostio i nagradio načelnik opštine Kozarska Dubica

KOZARSKA DUBICA - Mlade glumce iz filma "Dara iz Jasenovca" Biljanu Čekić, Angelinu Docić, Marka Pipića i Rajka Lukača, ugostio je danas načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

- Koristim priliku da zahvalim našoj djeci, a u znak pažnje glumcima smo poklonili po 1.000 KM, a obezbijedićemo i nove mobilne telefone, te platiti telefonske račune do kraja godine. To je mali znak pažnje jer su oni zvijezde i heroji ne samo našeg grada, nego i čitave Republike Srpske - rekao je Reljić novinarima.

On je istakao da mu je posebna čast i zadovoljstvo što je u prilici da ugosti mlade zvijezde iz Kozarske Dubice koje su dale veliki doprinos ovom filmskom ostvarenju.

On je naveo da dodatni impuls filmu daje činjenica da su za glavne uloge izabrana djeca iz Kozarske Dubice, opštine koja je u Drugom svjetskom ratu izgubila više od polovine stanovništva, većinom stradalog u logoru Jasenovac.

- Naša opština je najviše stradala u Drugom svjetskom ratu, mnogo porodica je ostalo bez svojih najmilijih, a i ja sam potomak djedova koji su ubijeni u tom logoru. Moj otac, majka, stričevi i tetke su tada bili djeca i zato smo svi film doživjeli jako emotivno - naglasio je Reljić.

On je rekao da mu je posebno drago što će se nastaviti snimanja ostvarenja o stradanju srpskog naroda na ovim prostorima filmom o operaciji "Oluja", kojim se vraća u devedesete godine prošlog vijeka, vrijeme još jednog progona srpskog stanovništva.

Reljić je istakao da se filmom "Dara iz Jasenovca" ne želi izazvati nacionalna mržnja kod srpskog i hrvatskog naroda, koji su kulturološki, genetski i vjerski veoma slični.

- Suština je opraštanje i priznanje, a film ne šalje poruku da su svi Hrvati ustaše, ili svi Srbi četnici, iako su teški odnosi tih naroda kroz istoriju na ovim prostorima. Treba da gledamo u budućnost u kojoj neke stvari moramo graditi zajedno i to je poruka ovog filma - rekao je Reljić.

On je dodao da će opština Kozarska Dubica i on kao načelnik uvijek biti na usluzi mladim glumcima iz ove opštine tokom daljeg školovanja i u životu.

Biljana Čekić, glavna junakinja filma "Dara iz Jasenovca", istakla je da je ostvarenje snimljeno da bi se pokazala istina o stradanju djece i civila u Jasenovcu, logoru Nezavisne Države Hrvatske u kojem je bila i njena prabaka.

- U mojoj kući se pričalo o Jasenovcu, o tome smo učili u školi i zato mi je bilo dosta lakše da glumim Daru. Emotivno sam doživjela film kada sam ga pogledala, možda čak i emotivnije nego tokom snimanja. Scene su bile emotivno teške, a posebno scena kada mlađeg brata treba da dam Diani Budisavljević - rekla je Biljana.

Ona je dodala da se kao mlada glumica osjeća ponosno i srećno.

Mladi gumac Rajko Lukač rekao je da je snimanje scena bilo stresno, posebno onih u kojim se pucalo.

Angelina Docić, koja je u filmu glumila Dušanku Dakić, unuku Radojke koju igra Nataša Ninković, izjavila je novinarima da je film ostvario svoj cilj da se stradanje djece ne zaboravi.

- U filmu je baka Radojka više puta mene pokušala da spasi i na kraju nije uspjela. Ta činjenica je tužna i meni je bila posebno teška. Sam film je predivno urađen - rekla je Angelina.

Marko Pipić, koji u ima ulogu Darinog starijeg brata, rekao je da je i prije snimanja mnogo znao o stradanju djece u Jasenovcu.

- Film je samo potvrdio tu brutalnost. Bilo je fizički dosta teško, posebno u scenama smrti, pada i u sceni kad me otac pusti da se otkotrljam u jamu. Ostale scene nisu bile toliko teške - rekao je Pipić, te dodao da je film zanimljiv, tužan, ali i istinit.

On je istakao da mnogo ljudi u svijetu ne zna šta je bio Jasenovac i šta se tamo dešavalo, te da je ovaj film zato tu da to pokaže.

Radovan Čekić, otac glavne junakinje filma, rekao je da je sa Biljanom proveo tri mjeseca na snimanju.

- Ona je to prihvatila jer je imala želju da glumi u tom filmu. Srećan sam i ponosan na to sve, a snimanje je bilo i strašno i emotivno jer znam kakva je bila situacija po priči moje bake, koja je izbjegla smrt u Jasenovcu, gdje je stradalo devet njenih bližih rođaka - naveo je Čekić.

On je zahvalio načelniku opštine Radenku Reljiću, koji je danas sa svojim saradnicima ugostio mlade glumce iz Kozarske Dubice.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana