Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske: Nije izdata dozvola za spalionicu u naselju Mrtvice

Srna
Ministarstvo za prostorno uređenje Republike Srpske: Nije izdata dozvola za spalionicu u naselju Mrtvice

BANjALUKA - Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske nije donijelo bilo kakvu odluku niti izdalo dozvolu za izgradnju spalionice životinjskog otpada u naselju Mrtvice i susjednih naselja u opštini Lopare.

Iz Ministarstva navode da je pokrenut postupak za prethodnu procjenu uticaja koji bi spalionica mogla imati na životnu sredinu u Mrtvici, te da je to učinjeno u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, a na zahtjev privrednog društva “Zani” iz Lukavca.

“Procjena uticaja na životnu sredinu je postupak u kojem se vrši identifikacija, opis i odgovarajuća procjena direktnih i indirektnih uticaja projekta na životnu sredinu i zdravlje ljudi, odnosno prihvatljivost uticaja postrojenja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kako bi se negativni uticaji izgradnje i rada postrojenja sveli na najmanju moguću mjeru, te postigao visok nivo zašite životne sredine u cjelini, uključujući i zdravlje ljudi”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva.

U saopštenju se napominje da je Ministarstvo proslijedilo dostavljenu dokumentaciju institucijama koje su nadležne za pojedine elemente životne sredine.

Dokumentacija je proslijeđena Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, kao i opštini Lopare, na čijoj teritoriji je planirano postrojenje.

Zahtjev sa dokumentaciju postavljen je na internet stranicu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kako bi zainteresovana javnost imala mogućnost uvida, s ciljem dostavljanja mišljenja i primjedbi čime bi učestvovala u postupku procjene uticaja na životnu sredinu.

Postupak prethodne procjene uticaja izgradnje spalionice životinjskog otpada trenutno se nalazi u fazi javnog uvida i pribavljanja mišljenja navedenih nadležnih organa i javnosti, a prilikom odlučivanja o predmetnom zahtjevu, Ministarstvo će uzeti u obzir i razmotriti sva dostavljena mišljenja relevantnih institucija, kao i primjedbe i mišljenja zainteresovane javnosti.

“Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju cijeni svaku investiciju na području Republike Srpske koja će značiti otvaranje novih radnih mjesta, ali uz uslov da nema negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi”, naglašeno je u saopštenju.

Ministarstvo je takođe pozdravilo zainteresovanost građana Mrtvice i okolnih naselja za zaštitu životne sredine, te pozvalo stanovnike tog mjesta da u prostorijama opštine Lopare ili na internet stranici Ministarstva pogledaju zahtjev i dokumentaciju za izgradnju spalionice, te dostave primjedbe i sugestije, kako bi se, uz procjene stručne javnosti, donijela odluka koja je u njihovom najboljem interesu.

Mještani Mrtvice i okolnih naselja su prije nekoliko dana organizovali protestni skup zbog namjere firme “Zani” iz Lukavca da gradi spalionicu. /kraj/nb/da

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana