Ministarstvo energetike i rudarstva: Podsticati investicije u energetskom sektoru

Srna
Foto: Skrinšot

BANjALUKA- Sektor energetike vitalan je za Republiku Srpsku zbog čega je potrebno još više podsticati investicije koje će omogućiti stabilan elektroenergetski sistem, ocijenjeno je na sastanku ministra energetike i rudarstva Petra Đokić i predstavnika Konfederacije sindikata i Sindikata energetike.

Na ovom današnjem sastanku u Banjaluci razgovarano je o aktuelnim pitanjima u vezi sa perspektivom korištenja uglja u proizvodnji električne energije, sa stanovišta globalne energetske tranzicije, koja će sigurno uticati na tokove razvoja energetike u Republici Srpskoj.

Konstatovano je da se trendovi u ovoj oblasti neminovno mijenjaju, ali da će Vlada Republike Srpske sa svoje strane učiniti sve da u bilo kojem scenariju budućeg razvoja ovog sektora maksimalno zaštiti radnike i njihova prava, jer su upravo oni stvaraoci vrijednosti u sistemu "Elektroprivrede".

Postignut je i dogovor da se organizuje sastanak Sindikata sa predstavnicima "Elektroprivrede Republike Srpske" nakon razgovora o trenutnoj situaciji u oblasti energetike Republike Srpske i položaju radnika zaposlenih u ovoj oblasti. Poseban osvrta je bio na stanje u "Elektroprivredi Republike Srpske" (ERS) i efektima procesa restrukturiranja i reorganizacije distributivnih preduzeća na njihovo trenutno poslovanje, kao i budućem restrukturisanju proizvodnih preduzeća. Učesnici su se saglasili da su brojni izazovi sa kojima se preduzeća iz sistema "Elektroprivrede Republike Srpske" suočavaju i da su Vlada i resorno ministarstvo uvijek pokazivali razumijevanje za sva tekuća pitanja i da pomoć u tom smislu nikada nije izostala, saopšteno je iz Ministartstva energetike i rudarstva.

Predstavnici Sindikata su se, u ime radnika ERS, zahvalili ministru Đokiću za zalaganje i uložene napore u rješavanje pitanja potpisivanja Kolektivnog ugovora radnika zaposlenih u ovom preduzeću, kao i za brzo proaktivno djelovanje i podršku koja je uvijek bila na visokom nivou i od velikog značaja za oblast energetike u cjelini. Sastanku su prisustvovali predsjednik Sindikata ERS-a i sindikalne organizacije RiTE "Ugljevik" Zoran Mićanović, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske i sindikalne organizacije RiTE "Gacko" Željko Tepavčević, predsjednik sindikalne organizacije "Elektro-Bijeljine" Branislav Sekulić, predsjednik sindikalne organizacije "Elektro-Doboja" Obrad Simić i predsjednik Odbora sindikata Naftne industrije Zlatko Tanasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana