Milunović: U ovom mjesecu isplaćeno 580.000 KM naknada za borce

Srna
Foto: GS

BANjALUKA- Odlukom Vlade Republike Srpske u ovom mjesecu ukupno su isplaćene 8.942 naknade za nezaposlene borce mlađe od 60 godina u ukupnom iznosu od 579.782 KM, saopštio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Milunović je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da se ranije na javni poziv prijavilo i ispunilo uslove 9.287 boraca koji su dobili jednokratnu novčanu pomoć u ovoj godini.

"Vlada Republike Srpske je odlukom od oktobra ove godine počela isplatu mjesečnih primanja u visini mjesečnog boračkog dodatka koji ostvaruju nezaposleni borci stariji od 60 godina", napomenuo je Milunović.

On je naveo da je razlika u broju od 345 boraca rezultat toga da su borci navršili 60 godina starosti i prešli na mjesečni borački dodatak.

Milunović je rekao da će do kraja godine pravo na mjesečni borački dodatak ostvariti 84.000 boraca, dok će pravo na godišnji borački dodatak za ovu godinu ostvariti 61.260 boraca.

Milunović je napomenuo da je u ovoj godini najveći budžet za boračko-invalidsku zaštitu koji iznosi 417.658.370 KM ili 11 odsto od ukupnog budžeta Republike Srpske.

On je podsjetio da Vlada Republike Srpske već treću godinu zaredom vrši isplatu naknada u visini najniže penzije u Republici Srpskoj za demobilisane borce koji su zajedno sa učešćem u ratu imali 15 i više godina staža osiguranja.

Za boračke dodatke se, kako je naveo, ukupno izdvaja 75 miliona KM iz budžeta Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana