Milosavljević: Obilnije padavine i danas Doboju izazivaju nelagodu

Srna
Milosavljević: Obilnije padavine i danas Doboju izazivaju nelagodu

DOBOJ - Visok vodostaj Bosne dan uoči 15. maja 2014. godine u Doboju je naslućivao da se sprema nešto ozbiljno, ali niko nije slutio da će imati takve razmjere i potopiti cijeli grad, ispričao je Srni Dejan Milosavljević, čija je kuća u Ustaničkoj ulici bila poplavljena.

Obilnije padavine, kako kaže, i kod njega i njegovih komšija uzrokuju nelagodu, neku vrstu postraumatskog stresa, ali strah više nije intenzivan kao prvih godina poslije 2014. godine.

"Nekada je zvuk kiše imao terapeutski efekat i smirivao, ali od tog maja sve se promijenilo", rekao je Milosavljević, koji je kao profesionalni fotograf zabilježio posljedice poplave.

Milosavljević je podsjetio da se danas navršava osam godina od katastrofalnih majskih poplava u Doboju, a nelagoda i bijes na te događaje su i danas prisutni.

Sjećajući se tog perioda, on je naveo da su se mještani Ustaničke ulice i ranije tokom obilnijih padavina zbog blizine korita rijeke Bosne okupljali da bi se na licu mjesta uvjerili u vodostaj, ali da niko nije naslućivao razmjere tog tipa.

"Dan uoči 15. maja obilazio sam teren i visok vodostaj je naslućivao da se sprema nešto ozbiljnije", prisjetio se Milosavljević, uz dozu gorčine na sistem za obavještavanje i medije za koje kaže da su morali bolje reagovati.

Da je, kako kaže, vrag odnio šalu nagovijestili su radnici "Elektro Doboja" koji su 14. maja oko 22.00 časova isključili lokalni trafo, a cijela ulica ostala u mraku.

"Tog jutra oko 4.00 časa Bosna je poravnila put, a nakon toga ulazi u dvorište i u kuću", naveo je Milosavljević koji je, s obzirom da mu je kuća prizemna, preventivno svu profesionalnu opremu i uređaje sklonio kod sestre i tako ih sačuvao.

Vidjevši da zbog brzine kojom voda ulazi u kuću, više ništa ne može da spasi, Milosavljević je otišao u pomoć komšijama da hranu i mašine prebace na više spratove, ali i da pomogne evakuaciju korisnika Doma za stara lica čijem se objektu voda približavala.

On kaže da su u tom periodu i nastale neke od njegovih fotografija, a kao najtežu navodi fotografiju utopljenog tijela unesrećenog komšije.

"Tada je došlo do zasićenja i javila se odbojnosti da se i priđe foto-aparatu", naveo je Milosavljević i dodao da mu se, poslije vremenske distance, poneked javi i žal što nije izradio više fotografija.

U vodenoj stihiji u Doboju 15. maja 2014. godine stradali su Slavko Đurić, Milenko Blagojević, Božica Petković, Milada Ranković, Rado Čupeljić, Ratomir Narić, Dragica Savković, Marko Čakarević, Željko Jeleč, Marija Jeleč i Bahrija Skula.

Prema ranijim podacima iz Gradske uprave, tokom majskih poplava 2014. godine Doboju je pričinjena materijalna šteta od 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, a putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM.

Vodena stihija oštetila je 2.890 stambenih jedinica i 950 privrednih subjekata.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najviši vodostaj Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 7,21 metar.

Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana