Mile Marčeta: Hrvatski tajkuni žele da prekroje istoriju Drvara

Srna
Mile Marčeta: Hrvatski tajkuni žele da prekroje istoriju Drvara

Drvar - Predsjednik inicijativnog odbora krovne asocijacije Srba u FBiH Mile Marčeta rekao je Srni da hrvatski tajkuni u Drvaru, najvećoj srpskoj povratničkoj zajednici u FBiH, žele da prekrajaju istoriju i “radi zataškavanja njihovog kriminala potežu pitanje izgradnje katoličke crkve u ovoj opštini”.

Marčeta je rekao da to stvara nemir kod srpskih povratnika u Drvar. “Oni koji stvaraju nemir među povratnicima u Drvaru većinom i ne živi ovdje. Njima je Drvar mjesto boravka dok mogu otimati, uzimati i stavljati u svoje džepove. Njihove kuće su po Rijeci, Puli, Zagrebu i Karlovcu. Lični interesi su im u pitanju kada govore o izgradnji te crkve. Manipulišu sa brojevima kada kažu da ih ima oko 400 u Drvaru jer je njihov broj znatno manji”, kaže Marčeta.

Marčeta je podsjetio da su Hrvati 1995. godine, po dolasku u Drvar, uzurpirali zgradu DTV Partizan i nelegalno uselili svoju crkvu koja i danas tu postoji, a ispred tog objekta postavili obilježje “hrvatskim braniteljima”, želeći da na taj način prekrajaju istoriju.

“Željeli su da prekrajaju istoriju, govoreći da je Drvar istorijski hrvatski grad, da su Hrvati bili žrtve, da su Hrvati navodno ubijani na potezu od Grahova do Petrovca. To je sve daleko od istine”, istakao je Marčeta.

On je rekao da oni svoje nezadovoljstvo ispoljavaju tako što kritikuju lokalne vlasti, pa su u nekim livanjskim medijima na račun načelnika opštine Drvar upućene razne uvrede.

“Pojedinci su na račun načelnice opštine uputili uvrede, što je neprimjereno. To dodatno stvara nemir među Srbima u Drvaru, koja je najveća povratnička opština u Federaciji”, dodaje Marčeta.

On kaže da je Drvar oduvijek bio srpski grad i poručio hrvatskim tajkunima da nema prekrajanja istorije.

“Drvar je grad heroj sa ima slavnom istorijom”, rekao je Marčeta.

Marčeta je istakao da su Hrvati po dolasku u Drvar 1995. godine totalno uništili Drvar, a domicilno srpsko stanovništvo je iseljeno sa svojih ognjišta.

“Uništili su i spalili sve što se moglo uništiti. Spaljene su kuće i uništeni spomenici, među kojima je Spomenik žrtvama fašističkog terora koji je bio jedan od zaštitnih znakova Drvara. Drvar je grad koji po broju narodnih heroja bio drugi u BiH, a njihove biste su srušili i odvezli na smetlište”, rekao je Marčeta.

On je naglasio da su i prirodni resursi oteti lokalnim zajednicama gdje su većinski Srbi.

“Drugi upravljaju našim resursima i bogate se, dok Srbi povratnici preživljavaju i bore se za koru hljeba”, istakao je Marčeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana