Mile Kačavenda skoro 50 godina dobrovoljni davalac: Krv dao 101 put

Srna
Mile Kačavenda skoro 50 godina dobrovoljni davalac: Krv dao 101 put

NOVI GRAD- Mile Kačavenda iz Čađavice kod Novog Grada, koji je gotovo 50 godina bio dobrovoljni davalac krvi i dragocjenu tečnost dao 101 put, te za svoj humani rad dobio više priznanja, kaže da je kada nekom daš krv to veza za cijeli život.

- To je veza dok ste živi. Razvije se prijateljstvo i povezanost- priča za Srnu Kačavenda, koji više ne može davati krv jer je napunio 65 godina, ali ističe da će i dalje biti aktivan u novogradskom Crvenom krstu.

Ovaj skromni čovjek navodi da je stekao brojne prijatelje među dobrovoljnim davaocima i u porodicama kojima je pomogao i naglašava da je bio jednako motivisan da pomogne bez obzira na to da li je nekoga poznavao ili ne.

-To uopšte nije važno. Važno je jedino da se pomogne ako se može pomoći. Ja bih svima koji su u mogućnosti preporučio da budu dobrovoljni davaoci krvi. Nas pokreće ta pomisao da spasavamo nečiji život- poručio je Kačavenda.

On navodi da je krv prvi put dao 1972. godine radnicima koji su povrijeđeni na putu za Vodice.

- Bio sam zaposlen u preduzeću „Građevinar“, odazvao sam se i tako je sve počelo - prisjeća se Kačavenda.

On ističe da je proteklih godina redovno učestvovao u organizovanim akcijama, ali i kada su bila potrebna porodična davanja krvi.

- Davao sam krv i na VMA pet puta kada je trebalo i u bratskoj opštini Bač kada su organizovane posjete dobrovoljnih davalaca- kaže Kačavenda, koji je za svoj humani rad dobio više priznanja Crvenog krsta Republike Srpske, te iz Bača.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana