Manastir Zavala proslavio krsnu slavu - Vavedenje Presvete Bogorodice

Srna
Manastir Zavala proslavio krsnu slavu - Vavedenje Presvete Bogorodice

TREBINjE- Njegovo preosveštenstvo vladika zapadno-američki Maksim služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Zavala kod Trebinja povodom krsne slave ovog manastira - Vavedenja Presvete Bogorodice.

Vladika Maksim je u besjedi rekao da sve, od samog rođenja Svete Bogorodice, preko današnjeg praznika Vavedenja, do Blagovijesti, Bogorodicu čini jedinstvenim likom u istoriji roda ljudskoga, a istovremeno jedinstvenom od postanka svijeta.

-Sa ličnošću Bogorodice vidimo da je ljudski rod imao šta da prinese Gospodu uprkos grijehu i padu. Mi kao ljudi možemo da donekle proniknemo u tajnu njene ličnosti i činimo to najviše proslavljajući je i služeći je. Nije čudno što je ovaj praznik okićen himnama i pjesmama Majci Božijoj. Njeno uvođenje u hram je istovremeno uvođenje i nas u mjesto susreta - rekao je vladika Maksim.

Iguman manastira Zavala Vasilije čestitao je svim okupljenim ljudima, ali i svim vjernicima današnji veliki praznik, te zahvalio episkopu zapadno-američkom Maksimu što je došao da uveliča ovaj praznik.

Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je učestvovao u lomljenju slavskog kolača nakon koga je upriličena trpeza

ljubavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana